Digitaal kleurmanagement in autoschadeherstel

De digitale kleurmeetapparatuur van Spies Hecker, de ColorDialog Phoenix, vereenvoudigt en versnelt werkprocessen in het autoschadeherstelbedrijf. "Het apparaat is intuïtief te bedienen, is gebruiksvriendelijk en de resultaten kunnen met slechts een paar extra stappen worden geoptimaliseerd", aldus de leverancier.

Manager Techniek van Spies Hecker importeur Metalak, Dick van Duijvenvoorde, heeft uitgebreide ervaring en verklaart: "De toekomst van kleurmanagement is digitaal." Hij legt door middel van vijf praktische tips uit hoe digitale kleurmeting nog beter kan werken.

Meet binnen
Langdurige blootstelling aan intense zonneschijn zal de temperatuur van een ondergrond aanzienlijk verhogen. Hierdoor kunnen sommige tinten die thermo chromatische pigmenten bevatten veranderen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een onjuiste kleurmeting. Het advies van Van Duijvenvoorde is eenvoudig. "Voer geen kleurmetingen buiten uit; doe het in de werkplaats waarbij de temperatuur van het object tussen minimaal 15°C en maximaal 35°C moet liggen," zegt hij.

Houd de kalibratietegels schoon
De Spies Hecker spectrofotometer, ColorDialog Phoenix, bevat twee kalibratietegels, één witte en één metallic blauw, die worden gebruikt voor kalibratie van het apparaat. Deze tegels moeten altijd schoon worden gehouden, wat ook de reden is dat ze in de doos worden bewaard. Als ze toch vies worden, mogen ze alleen worden schoongemaakt met warm water en een zachte microvezeldoek. Zeep of oplosmiddelen mogen nooit worden gebruikt. 

Kleurmeting nabij de beschadiging
Herstel-professionals weten dat, zelfs in het geval van originele OEM (Original Equipment Manufacturer) -coatings, er bij hetzelfde voertuig lichte kleurvariaties kunnen optreden als gevolg van verschillende OEM-toepassingen en het afwerken. Van Duijvenvoorde adviseert om altijd de kleur zo dicht mogelijk bij de schadeplek te meten.

Poets voor het meten
Zelfs hightech apparaten kunnen worden beïnvloed door vuil en zeer kleine oppervlakkige krassen in de lak. Als gevolg hiervan kan de nauwkeurigheid van de kleurmeting verslechteren, vooral bij donkere kleuren zoals zwart en blauw.  In sommige extreme gevallen kan het apparaat oppervlakkige krassen interpreteren als een metallic effect voor donkere, effen kleuren. Van Duijvenvoorde zegt: "U dient de lak op het meetpunt te reinigen en poetsen. Dit duurt slechts een paar minuten en zorgt ervoor dat u een zeer nauwkeurig meetresultaat krijgt."

Voer de gegevens van de fabrikant in
ColorDialog Phoenix meet een kleur en kan de meetresultaten via wifi verzenden naar een pc of ander apparaat met behulp van de Phoenix-formulesoftware. "Ik raad aan om in eerste instantie op kleurcode te zoeken", zegt Van Duijvenvoorde. "Dat is maar een kleine handeling maar het verhoogt de nauwkeurigheid en snelheid van het vinden van de juiste formule." We hebben een uitgebreide beschrijving in postervorm beschikbaar.

U vindt een overzicht van alle kleurtools en nuttige video's voor kleuridentificatie van Spies Hecker op www.metalak.nl/kleurzoeken

Over Metalak
Metalak in Tiel is in de Benelux partner voor bedrijven in auto- & truckschadeherstel, carrosseriebouw en industrie. Metalak is onder meer verantwoordelijk voor de marketing, verkoop en distributie van Spies Hecker (auto)reparatielakken. Daarnaast zijn wij een toonaangevende leverancier in non-paint en equipement. Metalak B.V. is een onderneming van Axalta.
Jan Schrijver; bron gegevens Metalak
Geplaatst op 03-10-2018


Share on: