Aboutaleb: boeven uitroken in gezamenlijke aanpak bedrijfsterreinen door gemeenten

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, was vanochtend op bezoek in Schiedam, bij een ondernemersontbijt dat plaatsvond bij Bakkerij Remmerswaal in de 's-Gravelandsepolder. Thema was de veiligheid in en de revitalisering van de bedrijventerreinen 's-Gravelandsepolder en Spaanse Polder.

De samenwerking tussen gemeenten Schiedam en Rotterdam met de ondernemers, en de nadrukkelijke aanwezigheid in de bedrijvenpolders van politie en handhaving (er is in de Spaanse Polder een 'voorpost' ingericht waarin politie, handhaving en projectmanagers van beide gemeenten gevestigd zijn) blijkt zijn vruchten af te werpen, zo concludeert Grapperhaus. Criminele ondermijningsactiviteiten als straatraces en drugshandel zijn met succes teruggedrongen. In de aanpak loopt men vooruit op de landelijke aanpak van bedrijventerreinen. De minister zei te hopen op landelijke navolging van de gezamenlijke structurele aanpak zoals die wordt uitgevoerd door gemeenten Rotterdam en Schiedam. 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei te durven erkennen dat de overheid zo'n 20 jaar niet aanwezig is geweest op de bedrijventerreinen (Spaanse Polder is Rotterdams en voor een deel Schiedams grondgebied; 's-Gravelandse Polder is Schiedams grondgebied). Daardoor is een klimaat ontstaan dat op deze bedrijventerreinen 'alles kon'. Dat heeft een goede kant, maar eveneens een kwade want het trok ook criminaliteit aan. Aboutaleb gaf aan dat de gemeenten nu alles in het werk stellen om 'de boeven uit te roken'. Hij benadrukte de bijzondere gezamenlijke aanpak van beide gemeenten, waarbij de burgemeester van Schiedam, Cor Lamers, coördinerend optreedt zowel voor het Schiedamse als het Rotterdamse deel van de bedrijventerreinen.

Binnenkort zal in de showroom van de voormalige Mercedes Benz-dealer Van Dijk & Dochters op zichtlocatie langs de A20 in de Spaanse Polder een nieuwe showroom gevestigd worden met Porsches en andere luxe auto's als Lamborghini's. Dat zijn geen auto's die ik zal kopen, zo gaf de Rotterdamse burgemeester aan, maar staat wél model voor de positieve ontwikkeling, als we ons bedenken dat in de polders de nodige, zoals Aboutaleb het verwoordde, "louche poetsbedrijven" gevestigd waren, waar de gepoetste automobielen niet zelden gestolen waar betrof. 

Onder deze link kunt u een interview zien dat Jan Willem de Boer van JW TV hedenmorgen afnam van minister Grapperhaus en burgemeesters Aboutaleb en Lamers. 
Jan Schrijver; bron gegevens JW TV
Geplaatst op 18-10-2018


Share on: