Verbod vasthouden 'mobiel elektronisch apparaat' alle bestuurders (incluis fietsers)

Minister Cora van Nieuwenhuizen gaat een wetsvoorstel indienen voor een app verbod, niet alleen op de fiets, maar bij elk voertuig. Niet alleen het vasthouden van een telefoon zal tijdens het besturen verboden zijn. Gesproken wordt van 'een mobiel elektronisch apparaat'. De verwachting is dat het verbod per 1 juli 2019 ingaan.

De tekst in het wetsvoorstel dat gistermiddag is gepubliceerd luidt: "Het wordt verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden." Door te spreken van 'alle voertuigen' geldt dit verbod dan ook voor bijvoorbeeld fietsers, bestuurders van gehandicaptenvoertuigen, trambestuuders. In de auto en in/op andere motorvoertuigen is het reeds verboden om te appen. 

Onderzoek
Het aantal verkeersongevallen is jarenlang gedaald maar vanaf 2013 is er weer een stijging, in totaal 27 procent. Bijna 26.000 doden in 2017. Het lijkt erop dat we met z’n allen minder goed opletten in het verkeer, en dat leidt vaker tot ongelukken. Belangrijkste oorzaak van die afleiding: de smartphone die tijdens het rijden in de auto of op de fiets ons voortdurend signalen stuurt die we maar niet kunnen en willen negeren. Even een paar tellen een berichtje checken of een appje sturen, dat moet toch kunnen?

Enkele jaren geleden heeft Smartagent Marketresponse (SAMR) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu al onderzocht hoe Nederland aankijkt tegen het gebruik van smartphone op de fiets. Uit het onderzoek bleek dat driekwart van de Nederlanders een verbod wil op het actief bedienen van de telefoon op de fiets. Een ruime meerderheid gaf aan dat het een urgent probleem is en dat er vaak gevaarlijke situaties als gevolg van smartphone gebruik op de fiets zijn.

Minister van Nieuwenhuizen ziet een 'groot maatschappelijk en politiek draagvlak' en wil een krachtig signaal afgeven en komt met een wetsvoorstel. Daarnaast komt er nog een campagne om verstandig om te gaan met een smartphone in de auto en op de fiets.

Lees hier het volledige onderzoek: 
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-waterstaat/nieuws/2017/01/22/driekwart-van-nederland-wil-een-verbod-op-appen-op-de-fiets

 

Margret Wallaard, bron gegevens Kassa, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, AD
Geplaatst op 26-09-2018

< VorigeVolgende >


Share on: