Stand-by voor waterschade na periode van hitte en droogte

Waar de natuur en de boeren smachten om regen, moeten huizenbezitters extra alert zijn als na lange tijd van droogte de regen 'terugkeert'. De kans op verstopping en lekkage is door de wekenlange hitte en droogte aanzienlijk toegenomen, zo waarschuwt onderhouds- en schadebedrijf MainPlus.

MainPlus is verantwoordelijk voor het onderhoud van 150.000 woningen en heeft extra mensen stand-by staan die direct ingezet kunnen worden als de eerste regenbui valt. “De ervaring leert dat na een langere periode van droogte het aantal meldingen van lekkage of verstopping enorm toeneemt”, aldus directeur Joost Versteeg van MainPlus. Vooral dakgoten zorgen dan voor grote problemen, zegt de onderhoudsexpert. “Doordat de goten al een tijd lang niet zijn schoongespoeld door de regen, hoopt alles wat erin valt aan takjes, bladeren en ander afval zich op. Als er dan straks in één keer een lading water doorheen moet, is er een grote kans op blokkades, met als risico lekkage.”

Er is volgens Versteeg nog een reden waarom goten en regenpijpen goed onder de loep genomen moeten worden, ook als ze zijn weggewerkt in de gevel: “Door de constante hoge temperatuur kunnen goten gaan uitzetten en omdat het niet voldoende afkoelt, krimpen ze ook niet meer. Ze staan dus constant op de hoogste stand, waardoor ze beschadigd kunnen raken.” En niet alleen de goten en pijpen zelf kunnen scheuren, ook de soldeernaden.

Volgens Versteeg is er een relatie tussen droogte en hitte en het aantal lekkagemeldingen als het daarna gaat regenen. Maar dan moet het meer zijn dan een klein buitje. Hij baseert zich daarbij op een vergelijking tussen lekkagemeldingen uit het systeem van MainPlus en KNMI-gegevens van het weerstation in Voorschoten.

“Bij een natte dag van meer dan 10 millimeter neerslag na meer dan 14 dagen droogte zijn er in de week na de natte dag veel meldingen”, vertelt Versteeg. Temperatuur lijkt hierbij een rol te spelen. “Bij meer dan 14 dagen droogte in een warme periode zijn er meer lekkagemeldingen dan na een droge periode met lage temperaturen. Dit is ongeveer anderhalf keer meer.”

In beide gevallen is de grootste schade te voorkomen of te beperken door voordat het gaat regenen goten en afvoerputten schoon te maken. “En probeer alles dus na te lopen voordat het echt gaat regenen, zodat het water zonder moeite weg kan lopen en je de problemen voor bent.” Ten slotte raadt de MainPlus-directeur ook mensen die in een huis met een plat dak wonen aan om de dakbedekking of stadsuitlopen goed na te lopen op vuil en eventuele schade. “Platte daken hebben het in deze hitte extra moeilijk en de kans op schade door droogte is na zo veel regenloze weken zeker toegenomen. Er zit zo een scheurtje in de bekleding, waardoor bij een flinke plensbui de kans op lekkage zeer groot is.”
 
Volgens het KNMI is de kans op een flinke bui donderdag aanzienlijk. Daarna komen de hoge temperaturen weer terug. Versteeg: “Zeker mensen die nog op vakantie gaan doen er goed aan om hun huis ‘plensbui-bestendig’ te maken voor ze voor een aantal weken de deur achter zich dichttrekken, zodat ze niet terugkomen in een nat huis als tijdens hun afwezigheid de weersomstandigheden weer zijn teruggekeerd naar normale Nederlandse waarden.”

Over MainPlus
Sinds de oprichting in 2011 ondersteunt MainPlus in Nederland met ondertussen ruim 60 medewerkers, tientallen vastgoedeigenaren en -beheerders, woningcorporaties, VVE’s en schadeverzekeraars. De onderneming heeft inmiddels ruim 150.000 huurwoningen in beheer. In 2016 werd Lex Woont opgericht, de Wegenwacht voor woningbezitters. 
Jan Schrijver; bron gegevens MainPlus
Geplaatst op 08-08-2018

< VorigeVolgende >


Share on: