Brand in Groninger koekfabriek

Brandweer Nederland heeft een bericht gewijd aan de brand in een koekfabriek in Groningen. "Op woensdagavond 15 augustus werd Knol’s Koek aan het Hoendiep opnieuw getroffen door een felle brand. Door snelle inzet van meerdere blusploegen kon een uitslaande brand worden voorkomen. De schade in het pand is aanzienlijk", aldus de brandweer.

Kort na 19:00 uur kwamen meerdere meldingen van brand bij Knol’s Koek binnen bij de Meldkamer Noord Nederland. Omdat uit de meldingen bleek dat er sprake was van veel rookontwikkeling werd er gelijk opgeschaald naar “middelbrand”.

Opschaling
Ter plaatse bleek de brand zich razendsnel te ontwikkelen. Vanwege deze snelle brandontwikkeling werd er opgeschaald naar grote brand. Daarop werden, naast Groningen, ook de korpsen van Haren en Zuidhorn opgeroepen. Om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten goed te kunnen coördineren is er GRIP 1 gemaakt. Rond 20:00 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Mede dankzij deze snelle inzet kon een uitslaande brand worden voorkomen. "We zijn tot halverwege de avond bezig geweest met nablussen. Bij deze brand zijn vier blusvoertuigen, twee hoogwerkers en een dompelpomp ingezet", aldus de brandweer.

Rookontwikkeling
Vanwege de forse rookontwikkeling die over een deel van de stad Groningen trok, is er een NL-Alert, met het advies om ramen en deuren te sluiten en indien mogelijk ventilatie uit te schakelen, in de omgeving verzonden. Een aantal nabijgelegen woningen is tijdens de brand ontruimd. Deze bewoners mochten, nadat de brandweer metingen had verricht, halverwege de avond allemaal weer terug naar hun woning.

Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor bij deze brand, maar de schade aan het pand is aanzienlijk. De politie verricht onderzoek naar het ontstaan van deze brand.
Jan Schrijver; bron gegevens en foto Brandweer Nederland
Geplaatst op 20-08-2018


Share on: