NN schenkt memorabele kalender aan weduwe Ed van der Elsken

Nationale-Nederlanden is voor het eerst hoofdsponsor van het North Sea Jazz Festival en steunt al jaren het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. NN-CEO Lard Friese opende vrijdagnamiddag een door de verzekeraar mogelijk gemaakte tentoonstelling van jazzfoto's van de bekende fotograaf Ed van der Elsken.

De in 1925 geboren en in 1990 overleden cineast en fotograaf Van der Elsken is bekend om zijn sfeervolle zwart-wit foto's van jazzgrootheden. Niet alom bekend is dat hij ook sportfoto's maakte. Verzekeraar Delta Lloyd heeft van diens sportfoto's ooit een kalender samengesteld. Het archief van de door NN overgenomen Amsterdamse verzekeraar bleek het eerste exemplaar van deze kalender te bevatten. Lard Friese (geheel links) overhandigde de weduwe van Ed van der Elsken, Anneke Hilhorst (tweede van rechts), ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling het fraaie eerste exemplaar van de sportkalender. 

Tijdens het North Sea Jazz Festival dat dit weekend in Rotterdam in Ahoy plaatsvindt, vindt bovendien de expositie Jazz by Ed van der Elsken plaats. Dit is een expositie van foto's van internationale jazz-grootheden. Tussen 1955 en 1961 bezocht en fotografeerde Ed van der Elsken de befaamde nachtelijke jazzconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Van der Elsken voelde zich aangetrokken tot jazz nadat hij in contact kwam met de muziek van Chet Baker. De jazzfoto's werden destijds in Het Parool gepubliceerd.

De foto's die op het North Sea Jazz Festival zijn tentoongesteld (samenstelling door Mira Matic), maken deel uit van de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Dit museum wordt door Nationale-Nederlanden gesteund. Nu NN tijdens de 2018 editie voor het eerst ook hoofdsponsor is van het roemruchte jazzfestival, was het een goede gelegenheid een deel van de collectie van het museum voor drie dagen naar het jazzfestival te brengen en daar de zwart-wit foto's van jazzgrootheden op bijzonder sfeervolle wijze te exposeren. Ook de directeur van het Nederlands Fotomuseum, Ruud Visschedijk, was bij de opening van de tentoonstelling aanwezig en kreeg door Lard Friese lof toegedeeld voor de manier waarop NN als sponsor al jaren met het museum heeft samengewerkt. Voor Visschedijk (1955) was het vrijdagnamiddag zijn laatste werkdag voor het museum, waarvoor hij de afgelopen 17 jaar heeft gewerkt. Het museum heeft een vacature in procedure voor een opvolger. 

NN heeft zich ook voor de komende twee edities van het jazzfestival als hoofdsponsor aan het festival verbonden. Het verbinden van de naam van NN aan het festival is goed voor de naamsbekendheid. De verzekeraar maakt van het festival onder meer ook gebruik door met de verzekeraar samenwerkende intermediairs in de gelegenheid te stellen het festival te bezoeken, waarbij de tussenpersonen die van deze mogelijkheid gebruikmaken vergezeld gaan door hun klanten. Op elk van de drie festivaldagen maken hiervan per dag ongeveer 250 intermediairs (inclusief de genodigden van de intermediairs) gebruik. 

Hier leest u ons eerdere bericht over het sponsorschap.
Jan Schrijver; foto door Louise Melchers
Geplaatst op 15-07-2018