Brand bij e-fietsenfabrikant Stella

Woensdagmiddag 11 juli heeft brand gewoed op een bedrijventerrein in Nunspeet, in een opslag van de fabrikant van elektrische fietsen Stella. Dit heeft de publieke aandacht gevestigd op het brandgevaar van accu's.

In de opslag van deze de afgelopen jaren snel expanderende fabrikant liggen onder meer grote hoeveelheden nieuwe accu's opgeslagen. Voor Stella betreft het één van de vijf opslagruimten die de fabrikant heeft.

Het pand waar de brand woedde is een bedrijfsruimte van circa 2000 vierkante meter waar meerdere bedrijven zijn gehuisvest, waaronder Stella Fietsen. Ook een appartement maakt onderdeel uit van het geheel. Van het gezin met twee kinderen raakte niemand gewond.

De brandweer ging rekening houdende met de grote aantallen accu's zeer omzichtig te werk en was bij de inzet voooral gericht op het behoud van de omliggende panden. De bedrijfshal in kwestie moet grotendeels als verloren worden beschouwd. 

Dikke zwarte rook kwam vrij bij de brand. De gemeente Nunspeet evacueerde circa 300 bewoners uit de omliggende huizen, ook nadat er geen sprake meer was van deze dikke zwarte rook. Reden daarvoor is dat de giftige gassen die vrij kunnen komen uit de brandende of kokende accu's onzichtbaar kunnen zijn. Ook het ruimen van door de brand ogenschijnlijk nog niet aangetaste accu's is niet zonder gevaar.

De mededeling van de gemeente Nunspeet op woensdagavond luidde: "Brandweer is nog enkele uren bezig om de accu's weg te halen aan de Hullerweg. Mensen die uit hun huizen zijn vertrokken, kunnen daarom nog niet terug naar huis. Mensen die geen nachtopvang hebben, kunnen zich melden bij De Brake in Nunspeet. Daar wordt nachtopvang geregeld" en later "het opruimen van de vele accu's is bezig. Hierdoor kan de brand weer oplaaien en weer stoffen vrijkomen" en "opruimen van de accu-resten duurt nog de gehele nacht. Voor het geëvacueerde gebied en de Martensweg en Westeinde, blijft daarom het advies : sluit ramen en deuren en schakel de ventilatie uit." Op donderdagmorgen 3.00 uur kwam de mededeling van de gemeente: "de waarden die zijn gemeten (gevaarlijke stoffen), zijn van een dusdanig niveau dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Bewoners die dat willen, kunnen terug naar hun woning."

Ook de getroffen fabrikant Stella communiceert actief over de brand op zijn Facebookpagina en op zijn website. "Voor zover nu bekend is er gelukkig niemand gewond. Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Het hoofdkantoor van Stella ligt op ongeveer 4 kilometer afstand van de loods en is niet geraakt door de brand. Het e-bike testcenter aan de Oosteinderweg 90 is dan ook gewoon geopend.

Buurtbewoners zijn woensdag opgevangen in Sporthal De Brake. De directie van Stella is ’s avonds langsgegaan bij de sporthal. Donderdag hebben Stella medewerkers omwonenden bezocht. Stella voelt, als Nunspeets bedrijf, natuurlijk mee met alle Nunspeters die ook enorm geschrokken zijn.

Donderdagochtend werd bekend dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. De schade voor Stella is nog niet bekend. We zijn vooral geraakt door de honderden steunbetuigingen die we hebben gekregen van onze klanten en relaties. U kunt blijven rekenen op de beste service en tijdige leveringen. Onze medewerkers zetten zich daar 110% voor in!

We bedanken de brandweer en andere hulpdiensten voor hun kordate optreden en wensen de omwonenden heel veel sterkte."
Jan Schrijver; bron gegevens Gemeente Nunspeet, Omroep Gelderland, NOS, VNOGregio, Stella
Geplaatst op 13-07-2018