Effect Brexit nu reeds zichtbaar in handel tussen EU en VK

29 maart 2019 is de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de EU officieel verlaat. Kredietverzekeraar Atradius meldt dat het effect van Brexit nu reeds zichtbaar is in de handel tussen de EU en het VK.

In een onderzoeksrapport somt Atradius op:
  • Sinds juni 2016 is het Britse pond ten opzichte van de euro met 14 procent in waarde gedaald, wat afbreuk doet aan de koopkracht in het VK, maar de Britse export concurrerender maakt. 
  • Vergelijk handelsstromen tussen het VK en de rest van de EU: Er is een groei van 6,8 procent van de Britse export, tegenover slechts 0,9 percent exportgroei in de rest van de EU.
  • Verwachte stabilisatie van het Britse pond in 2018 en 2019 vermindert de concurrentiedruk op Europese landen, maar het sentiment zou kunnen omslaan  wanneer de onderhandelingen tussen de EU en het VK stagneren
  • Atradius verwacht dat de exportgroei vanuit de EU naar het VK in 2018 en 2019 relatief beperkt zal blijven, maar ziet wel een lichte verbetering ten opzichte van 2017. 
In eerdere analyses heeft Atradius Ierland, Nederland en België geïdentificeerd als de meest kwetsbare economieën, omdat zij relatief sterke exportrelaties met het VK hebben ten opzichte van de omvang van hun economieën. Tegelijkertijd exporteren Duitsland en Frankrijk in termen van absolute handelsvolumes het meest naar het VK. Als het gaat om sectoren, is de transportsector voor de Brexit de meest kwetsbare sector in Europa, gevolgd door voedingsmiddelen en textiel. 

Het VK blijft tot de uittredingsdatum een volwaardig lid van de EU en er zijn vooralsnog geen restricties van toepassing op de handel tussen de EU en het VK. Ondanks de onzekerheid die de handelsrelaties overschaduwt, is het nog steeds ‘business as usual’. De echte impact op de handel zal waarschijnlijk pas op de middellange tot lange termijn duidelijk worden: op het moment dat de handelsrelaties daadwerkelijk veranderen en de waardeketens zich aan deze nieuwe situatie moeten aanpassen
 
 
Jan Schrijver; bron gegevens Atradius; foto door Louise Melchers
Geplaatst op 26-06-2018


Share on: