De zes genomineerden voor Dave Bebelaar Award; stemmen kan nu

De Dave Bebelaar Award is een award in de automotivebranche voor duurzame initiatieven. De Dave Bebelaar Award kent dit jaar een line-up van zes genomineerde initiatieven.

Foto: één van de genomineerden, Stera/Makra dat microplasticvrije handreinigers op de markt heeft gebracht


Op de website van Duurzaam Repareren kan men de promotiefilmpjes van de genomineerden bekijken en nu al een stem uitbrengen. De internetstemmen worden meegenomen in de totaalstemming. Op 28 juni wordt tijdens het jaarlijkse event van Duurzaam Repareren de winnaar bekendgemaakt. Een stem kan worden uitgebracht op: https://www.duurzaamrepareren.nl/informatie/dave-bebelaar-duurzaamheid-award/ 
 
De genomineerden zijn in willekeurige volgorde:   

Dubbeldam Groep
Initiatief: "Overname poedercoatingsafdeling van sociale werkplaats Avres. Avres is de voormalige regionale sociale werkplaats. Het is algemeen bekend dat het bestaansrecht van sociale werkplaatsen al jarenlang onderwerp is van discussie. Door als Dubbeldam Groep de samenwerking aan te gaan met Avres hebben wij gezien hoe belangrijk het is voor mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt, dat deze werkplaatsen blijven bestaan. Daarom zijn we in gesprek gegaan met Avres, met de overname als resultaat. Voor de medewerkers verandert er niets; Avres begeleidt ons, maar vooral onze nieuwe collega’s in dit traject. Daarnaast behouden mensen hun werkplek, dat is het allerbelangrijkste."
 
ABS Autoherstel Ad de Goey

Initiatief: "ABS Autoherstel Ad de Goey wil met zijn inzending laten zien en als voorbeeld dienen dat het ook voor MBK bedrijven heel goed haalbaar is om tijdens het verbouwen van een bedrijfspand, voor de meest duurzame oplossingen te kiezen. ABS Autoherstel Ad de Goey is een familiebedrijf. In 2017 en 2018 hebben zij het  bedrijfspand grondig verbouwd en uitgebreid. Naast ruimtewinst en comfort voor de medewerkers was duurzaamheid een belangrijk thema.
 
Extra isolatie van dak, vloer en muren, alle verlichting vervangen door LED, alle verwarming omgezet van gas en olie naar warmtepompen en de installatie van 290 PV- (zonne) panelen zorgt voor de benodigde energie. In het kader van circulaire economie zijn veel materialen uit de oude constructie hergebruikt in de nieuwbouw en is de vloer bekleed met vloertegel van gerecycled PVC. Daarnaast worden de bedrijfsprocessen continu gemonitord en wordt gekeken hoe met minder energie, materiaal en inspanning een optimale reparatie te kunnen maken. Door te investeren in vakmanschap waardoor men meer kan herstellen i.p.v. vernieuwen en bewustmaken van klanten speelt daarin ook een grote rol. Moet je bijvoorbeeld voor een paar lichte krasjes een hele bumper willen weggooien? De klant heeft wellicht recht op een nieuwe, maar wil hij/zij dat wel?"
 
Cleanprotec International BV
Initiatief: "Ontwikkelen en leveren van een duurzame verzorgingslijn, op basis een  watergedragen silaan coating, voor voertuigen.  Het concept zorgt voor minder Co2 uitstoot, minder watergebruik, minder afval en kan van wasstraat tot high end detailing worden toegepast. Productveiligheid en het gedeeltelijk mechaniseren van het poetsproces levert een veilige en gezonde werkomgeving op. Was- en poetsprocessen versterken elkaar waardoor een voertuig zijn representatieve uitstraling behoudt. 
 
Korte uitleg: Autolakken zijn door milieueisen steeds minder bestand tegen invloeden van buitenaf. Aanvullende bescherming is nodig. Veel gebruikte autoverzorgingsproducten hebben slechts een korte werking waardoor vele miljoenen liters poetsmiddelen in de natuur terechtkomen en voertuigen onbeschermd zijn. Het Cleanprotec Cardetailing 2.0 concept zorgt voor actieve, chemisch gebonden, bescherming van het gehele voertuig. Het concept biedt autobedrijven, poetsbedrijven en wasstraten nieuwe commerciële mogelijkheden, maakt processen efficiënter en verbetert het transactie resultaat.      
 
Diesel Buchli B.V.
Initiatief: "Als een DPF, ook wel roetfilter genoemd, verstopt raakt moet het filter gedemonteerd worden. Een goede reiniging voorkomt vervanging door een nieuwe.
 
Korte uitleg: Met de nieuwe wetgeving waarin er een verplichte keuring van het dieselroetfilter (DPF) tijdens de APK verplicht is gesteld, is de verwachting dat er veel problemen met het filter aan het licht komen. Vervangen van het dieselroetfilter is duur. Het reinigen ervan is een goed alternatief. Helaas zijn er veel verschillende reinigingsprocessen die ongecontroleerd en niet altijd even milieuvriendelijk worden uitgevoerd. Een gevolg kan zijn dat het roetfilterelement beschadigd raakt of niet volledig leeg gemaakt wordt en alsnog vervangen moet worden. Met het initiatief willen wij een het kaf van het koren scheiden door het reinigingsproces gecontroleerd en op een meest milieuvriendelijke manier uit te voeren."
 
 
Geevers Auto Parts – Green Line
Initiatief: "Het op de markt brengen van een nieuwe kwaliteitslijn met gebruikte auto-onderdelen."
 
Korte uitleg: Het op de markt brengen van een nieuwe kwaliteitslijn met gebruikte onderdelen genaamd Greenline. De vraag naar gebruikte delen bestaat reeds lange tijd in de branche, maar de complexiteit weerhoudt klanten om dit standaard op te nemen in hun proces doordat het tijdrovend is en bovendien de benodigde expertise vergt. Greenline neemt dit hele proces op zich; selectie, kwaliteit, verwerking en distributie. Backorders van nieuwe delen kunnen opgelost worden met Greenline delen bijvoorbeeld. 
 
Daarnaast zijn er niet-verzekerde of niet-verhaalbare schades, hier biedt Greenline een prima alternatief binnen het budget. De status van economische Total loss wordt hiermee verruimd, een auto heeft een langere levensduur. De eindgebruiker is ook steeds bewuster om duurzaam te denken en te doen en zal vaker informeren of reparatie met gebruikte delen mogelijk is bij het schadeherstelbedrijf. De Greenline producten zijn beschikbaar via Geevers Auto Parts B.V.“One shop Shop” model. Daarnaast levert Greenline vanzelfsprekend een significante kosten besparing op.” 


Stera International BV/Makra
Initiatief: "Het op de markt brengen van microplasticvrije handreinigers.
  
Korte uitleg: Stera/Makra heeft haar verantwoordelijkheid genomen door kunststofkorrels die als schuurmiddel dienen in garagezepen, te verwijderen uit hun zepen. Kunststofkorrels vallen onder de definitie microplastic. Omdat microplastics in de meeste gevallen niet biologisch afbreekbaar zijn, blijven deze kleinere stukken in het milieu ‘rondcirkelen’. Vervuiling door plastic en microplastic afval is hierdoor een wereldwijd probleem. Op dit moment worden er bijna 300 diersoorten met uitsterven bedreigd doordat ze door (micro)plastic afval sterven. Door het reduceren van microplastic in handzeep die in de industrie worden gebruikt, willen wij een bijdrage leveren aan het reduceren van de plasticsoep."
 
 
 
 
 
 
 
Jan Schrijver; bron gegevens Stichting Duurzaam Repareren
Geplaatst op 14-06-2018


Share on: