1 op 7 autoschadeclaims niet afkomstig van hoofdbestuurder

14,9 procent van alle autoschadeclaims is niet afkomstig van de hoofdbestuurder. Dit blijkt uit onderzoek van Lancyr Verzekeringen, waarbij 11.016 autoschadeclaims bij Lancyr uit de afgelopen 3 jaar werden geanalyseerd.

In totaal was 14,9 procent van alle autoschadeclaims uit de afgelopen drie jaar afkomstig van 'niet-regelmatige bestuurders'. Zo’n tweederde (66 procent) hiervan had wel dezelfde achternaam als de regelmatige bestuurder. Een deel van deze bestuurders bestaat uit de partners van de hoofdbestuurder en een ander deel wordt gevormd door (een van) de kinderen van de hoofdbestuurder. 

Auto vaak op naam van ouders verzekerd
Volgens Lancyr is er een bekende manier om de hoge premie voor jongeren te omzeilen. Dat is de verzekering aanvragen op naam van de ouders. ‘’Jongeren hebben vaak nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie normaal gesproken hoger uitvalt. Voor velen vaak een reden om hun auto te verzekeren op naam van hun ouders, die vaak al wat meer schadevrije jaren hebben", zegt Alison Wester van Lancyr. 

Bijna 40 procent bestuurders onder de 30
Vooral jongeren claimen veel autoschades. 37,2 procent van de niet-regelmatige bestuurders die schade rijdt is onder de 30 jaar oud. Hieruit blijkt nogmaals dat veel jongeren hun autoverzekering kennelijk ook vaak op naam van een van hun ouders zetten. ‘’Ook jongeren zullen vroeg of laat moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren, dus het is nog meer de vraag in hoeverre zij echt geholpen zijn met een lagere premie op deze manier’’, aldus Wester.

De schadepost van niet-regelmatige bestuurders onder de 30 bestaat overigens niet alleen uit autobezitters die de verzekering op naam van ouders hebben staan, maar ook uit kinderen die de auto van hun ouders lenen. 

Op de website koppelt Lancyr aan de onderzoeksresultaten een expliciete waarschuwing: 
"Voor partners is het toegestaan om beiden de regelmatige bestuurder te zijn. U mag dus een verzekering afsluiten voor uw partner mits jullie op hetzelfde adres wonen. Een autoverzekering afsluiten terwijl de auto op naam van uw kind of andere relatie staat is niet toegestaan en kan flinke gevolgen hebben.

Bij een schade wordt bij onze schadeafdeling een check gedaan bij het RDW of de eigenaar van de auto ook de verzekeringsnemer is. Sinds deze maand zijn onze polisvoorwaarden voorzien van een update waarin dit soort schades worden uitgesloten van dekking.
Wanneer de verzekeraar kan bewijzen dat de regelmatige bestuurder niet de verzekeringnemer is, kan de bestuurder beschuldigd worden van het plegen van verzekeringsfraude. De gevolgen:
Schade wordt niet uitgekeerd door de verzekeraar
Zwarte lijst, waardoor verzekeraars u niet meer accepteren
In het ergste geval aangifte bij politie."

Stel dat een ouder een auto koopt voor een kind en dat kind wordt de regelmatige bestuurder en vraagt zelf de verzekering aan? Dat is dan géén misleiding van de verzekeraar. Lancyr: "Als de ouder een auto koopt voor een kind zal de auto op naam van het kind gezet moeten worden om bij ons geaccepteerd te kunnen worden. Verzekeringnemer en tenaamstelling auto dienen gelijk te zijn, behalve bij partners onderling. Er wordt in het aanvraagproces gevraagd wie de regelmatige bestuurder is van de auto, als deze niet overeenkomt met de verzekeringnemer zal deze niet geaccepteerd worden, behalve als het om partners gaat."
Jan Schrijver; bron gegevens Lancyr
Geplaatst op 29-06-2018


Share on: