Uitwonende studenten kunnen zich online bijna niet correct verzekeren

Bijna 60% van de verzekeraars rekent een tarief voor een volledige woning bij verzekering van de inboedel voor een studentenkamer, waardoor studenten oververzekerd zijn. Sommige verzekeraars, zoals ING en ABN AMRO, bieden speciale studentenverzekeringen voor de inboedel,

maar hier zitten automatisch aanvullende verzekeringen bij inbegrepen die vaak overbodig zijn omdat studenten hiervoor reeds zijn meeverzekerd bij hun ouders. Dit blijkt uit bureauonderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), waarbij 28 verzekeraars onder de loep werden genomen.

Hele woning onnodig verzekerd

60% van de onderzochte verzekeraars gaat bij een inboedelverzekering voor studenten uit van een gehele woning, flat of appartement. De premies zijn hier dan ook naar. Wanneer studenten online een inboedelverzekering afsluiten kunnen zij bij 7 van de 28 verzekeraars aangeven dat het gaat om een studentenkamer of een studentenflat. 5 andere verzekeraars geven aan dat het afsluiten van een verzekering (online) niet kan.

”Verzekeraars dekken doorgaans namelijk de hele woning, terwijl studenten vaak juist een ‘één-kamer-dekking’ nodig hebben. Oververzekering is het gevolg. Er zijn verzekeraars die studentenpakketten hebben, maar daar zitten dan weer verzekeringen in die in de meeste gevallen overbodig zijn’’ aldus Simon den Hollander van het IIC.

Studentenpakketten garantie voor oververzekering

Alle onderzochte verzekeraars die een speciaal studentenpakket aanbieden hebben in dit pakket ook een aansprakelijkheidsverzekering. Gebaseerd op cijfers van het Verbond van Verzekeraars heeft 99,9% van de Nederlanders echter een Aansprakelijkheidsverzekering AVP. Alle verzekeraars die deze verzekering aanbieden hebben ook dekking voor uitwonende studenten bleek al uit eerder onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie centrum (AIC). Door deze verzekering in het pakket te stoppen, oververzekeren studenten zich bijna altijd.

Het gehele onderzoek is terug te lezen op: https://www.inboedelverzekering.com/studenten-onderzoek

Margret Wallaard - IIC
Geplaatst op 11-04-2018


Share on: