Met de tram langs Station Kapsalon, over De Zwaan en naar De Kuip

TOP Expertise BV uit Rotterdam (Hoogvliet) heeft zijn relaties vanmiddag onthaald op een tour van ongeveer anderhalf uur met een oude tram door het centrum van Rotterdam. De tramtour kreeg een ludiek karakter doordat Herco Kruik door het expertisebureau was uitgenodigd om de rit van ongezouten Rotterdams commentaar te voorzien.

Herco Kruik staat in de Maasstad bekend als dè expert op het gebied van Rotterdamse bijnamen, hij verzamelt ze en verzint ze. De tour leidde onder meer langs 'Station Kapsalon', een van de bijnamen voor het hedendaagse Centraal Station. Die bijnaam is ontleend aan het in Rotterdam verzonnen en inmiddels wereldvermaarde gerecht 'kapsalon': een 'zilveren bak' met friet bedekt met shoarma of döner, afgetopt met Goudse kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal. Het gerecht is in 2005 ontstaan toen de eigenaar van een kapsalon aan de Schiedamseweg in Rotterdam bij de even verderop gelegen shoarmazaak El Aviva een lunchschotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het zal niet verbazen dat de tramtour vanmiddag ook langs El Aviva koerste en in Spangen met een lus - zoals trams dat plegen te doen - omkeerde, om vervolgens langs de Plukmekaalstraat (bijnaam voor Puntegaalstraat waar ooit de Belastingdienst gehuisvest was) over De Zwaan (bijnaam voor Erasmusbrug) naar De Kuip (bijnaam voor Stadion Feyenoord) te koersen.

Rotterdam is een echte multiculturele stad met inwoners van 175 verschillende nationaliteiten. New York is wat dit betreft de nummer 1 in de wereld, en de Maasstad moet ook Antwerpen en Amsterdam op dit vlak voor laten gaan, vertelde Herco Kruik. "Als we het dan toch over Amsterdam hebben, daar hebben ze ook een haven. Hoe noem je een schilderij van de Amsterdamse haven? Een stilleven. Maar ach, dat vinden ze zo zonde van de verf hier", speelde hij ook nog even in op de gezonde rivaliteit tussen 010 en 020. 

De relaties hadden in anderhalf uur heel veel van het mooie Rotterdam gezien en niet alleen veel gehoord over de bijnamen in de stad, maar ook over geschiedenis en aard van de stad. Met een gemeend applaus werden de spreker, de vrijwilligers/conducteurs en gastheer TOP Expertise beloond. Daarna werd onder het genot van een hapje en een drankje in restaurant Prachtig, onder de Erasmusbrug gelegen, volop de gelegenheid geboden om de contacten met elkaar aan te halen. 
Jan Schrijver; foto Margret Wallaard
Geplaatst op 12-04-2018