Lezing over classificatie van fouten in elektrische installatie

Elektroraad heeft een hulpmiddel bedacht om inspectiebedrijven te helpen om eenduidiger een risicoklasse te verbinden aan een gebrek, Elektroraad-classificatie (ERC). Het is een gratis website met foto’s. Op dinsdag 3 april geeft Elektroraad voor de derde keer een gratis lezing over dit hulpmiddel.

De uitleg is voor niet-elektrotechnici voor het grootste deel uitstekend te volgen en is zeer de moeite waard voor risico-experts. Deelname aan de lezing wordt beloond met 2 PE-punten (NIVRE).

“Fouten in een elektrische installatie worden door een inspecteur vaak ingedeeld in klassen. De daarbij gehanteerde indelingen verschillen nogal per inspectiebedrijf. Maar zelfs binnen één type klasse-indeling brengen inspecteurs een soortgelijk gebrek soms onder in verschillende klassen. Dat is onwenselijk want een te zwaar geclassificeerd gebrek zorgt voor onnodige onrust bij de klant. En een te licht geclassificeerd gebrek tast de rechtspositie aan van het inspectiebedrijf. Zowel het inspectiebedrijf als de klant hebben dan ook baat bij een eenduidige classificatie van gebreken”, aldus het organiserende bedrijf, dat voorts aangeeft druk bezig geweest te zijn met de ontwikkeling van het gebruiksvriendelijk hulpmiddel om tot een universele en verantwoorde indeling van risico’s te komen: ‘de Elektroraad-classificatie Risico-inschatting bij inspecties’.

De Elektroraad-classificatie zal onafhankelijk zijn van de gebruikte inspectieprocedure. Zo is de classificatie toepasbaar bij inspecties volgens NEN 3140 en NEN 1010. Ook staat toepassing van de methode los van een eventueel gehanteerd kwaliteitsborgingssysteem zoals het Certificaat van Toezicht of SCIOS. Het hulpmiddel is sinds januari dit jaar via internet toegankelijk voor iedereen. Aan het gebruik van het hulpmiddel zijn geen kosten verbonden.

De lezing vindt plaats in Van der Valk Hotel Veenendaal van 8.30 tot 12.15 uur.

 
Meer informatie op https://www.elektroraad.nl/events/extra-lezing-risico-inschatting-bij-inspecties-op-3-april-2018
 
Jan Schrijver; bron gegevens Elektroraad
Geplaatst op 28-03-2018