Cyberstorm

Volgens de eerste ramingen maakten we vorige maand voor ons land de op twee na hoogste stormschade van deze eeuw mee. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze storm, zoals wij vandaag schreven, uiteindelijk hoger in de 'top drie' van deze eeuw eindigen. Een storm die wellicht minder zichtbaar is maar die niet meer zal gaan liggen is de cyberstorm.

Elke moment van de dag zijn cybercriminelen bezig. Ze pleegden geslaagde aanvallen op de geautomatiseerde systemen van de Olympische organisatie. Dat werd 'zichtbaar' door de internationale media-aandacht die dit sportieve evenement kreeg. Tezelfdertijd waren en zijn op heel veel plekken op de aardbol andere online criminelen - in het grootste geniep en liefst onttrokken aan alle aandacht - actief, bijvoorbeeld die in de systemen van een aantal Nederlandse gemeenten inbreken om rekenkracht van de ambtelijke servers te gebruiken voor het delven van cryptomunten zoals bitcoins, het nieuwe maar o zo riskante goud. Voor het creëren van die virtuele munten wordt gebruikgemaakt van blockchain. Deze technologie is overigens heel goed te gebruiken voor legale administratieve doeleinden. Nog voordat alle vragen over blockchain beantwoord zijn, is exploratie ervan raadzaam.

Cyber rukt op in de risicoperceptie van bedrijven. Volgens Allianz steeg wereldwijd in de top tien van risico's voor bedrijven cyber van de derde naar de tweede plaats. Als bedrijven de horizon verder dan tien jaar leggen, staat cyber zelfs op de hoogste plek van het ereschavot, gevolgd door nieuwe technologiën (zoals autonoom rijden, kunstmatige intelligentie, robotica, domotica, alle uiteraard zeer gevoelig voor cyberaanvallen) en klimaatverandering. Terug naar de risico top tien nu. In Nederland staat cyber op plek 2 en in België zelfs bovenaan.  

Volgens internationaal onderzoek van Hiscox heeft slechts 11% van de bedrijven de bewapening tegen cyberrisico's goed op orde. In ons land doen de bedrijven het zelfs nog slechter. Slechts 7% is goed gewapend tegen cyber. Internationaal is cyberverzekering een groeimarkt. De markt komt in ons land geleidelijk aan op gang, met onlangs enkele nieuwe producten zoals voor particulieren de Cyber Protect Verzekering van VKG en de op het mkb gerichte Cyberrisk van De Goudse. In de kaasstad is deze complexe materie niet in een uitgebreide set polisvoorwaarden vervat, maar in spelregels op één A4tje. Het is in dubbel opzicht een sprong in het diepe. 


N.B. 
In het nummer van SCHADE Magazine van februari jl. staat een interview over Cyberrisk met de directie van De Goudse. 
Over het tijdig ontdekken van de mogelijkheden van blockchain staat in genoemd nummer 2018 1 van SCHADE Magazine een column van de hand van advocaten van Kennedy van der Laan. U kunt zich abonneren op SCHADE Magazine (45 euro per jaar voor zes nummers en een special Schade & Trends) door een e-mail te sturen met uw gegevens naar info@schade-magazine.nl o.v.v. 'abonnement'. 


 
Jan Schrijver
Geplaatst op 06-03-2018


Share on: