Autobanden: intelligent door sensoren, duurzaam door mos-vulling

Bandenfabrikant Goodyear heeft op de internationale Autoshow in Genève zijn prototype van de 'intelligente band' gedemonstreerd. Ook was er met de band Oxygene een innovatie van dit merk te zien gericht op duurzaamheid.

De intelligente band biedt een compleet banden-informatiesysteem door middel van sensoren in de banden en op cloud-verwerking gebaseerde algoritmes. Het systeem voorziet in voortdurende connectiviteit en in het real-time delen van data. Dat kan aan het verbeteren van efficiency en aan een grotere veiligheid bijdragen. Informatie kan worden doorgegeven over onder meer slijtage, bandentemperatuur en bandendruk. O.a. leasemaatschappijen en wagenparkbeheerders zullen er hun voordeel mee kunnen doen. Het past eveneens in de ontwikkeling naar de toename van 'gedeelde mobiliteit'. 

Een andere innovatie op het gebied van banden die op de beurs in Genève door Goodyear werd getoond, betreft een 3d geprinte band die niet gevuld is met lucht maar met een levend organisme, te weten mos (foto). Deze van gerecyclede banden gemaakte band, genaamd 'Oxygene', kan bijdragen aan het omzetten van CO2 in zuurstof.  
Jan Schrijver; bron gegevens en afbeelding Goodyear
Geplaatst op 14-03-2018


Share on: