Van 'autobezit' naar 'mobiliteitsgebruik'

"Het gaat goed met de Nederlandse autoleasebranche", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) die over 2017 groeicijfers meldt. Het totale aantal lease-auto’s in Nederland staat nu op 860.000 auto’s. Dat is een stijging van 9,3 procent ten opzichte van 2016.

Op basis van voorlopige cijfers van de VNA wordt geschat dat de jaargroei voor 60 procent is toe te schrijven aan private lease, voor 27 procent aan zakelijk geleaste personenauto’s en voor 13 procent aan bestelauto’s. De sterke groei van private lease overtreft alle verwachtingen, aldus de VNA. Eind 2016 stond de teller op 64.000 leasecontracten en per eind 2017 wordt het aantal op 103.000 geschat. De meeste private leaserijders komen uit de leeftijdsgroep 26-55 jaar. Opvallend is dat het aandeel van de groep 56+ toeneemt. Daarnaast is een voorzichtige ontwikkeling te zien van kleinere auto’s naar auto’s in het midden- en duurdere segment. Renate Hemerik, directeur VNA, over de populariteit van private lease: “De consument wil zorgeloze mobiliteit en krijgt dat met private lease.” 

Op dit moment kiest de private leaserijder meestal voor een benzineauto. De VNA hierover: "Een elektrische auto is op dit moment in verhouding nog fors duurder dan een vergelijkbaar model op benzine. Ons kabinet heeft een grote ambitie om de CO2-uitstoot te verlagen. De VNA dringt er dan ook bij de overheid op aan om elektrisch rijden te stimuleren met belastingen waar ook de consument iets aan heeft. Een schone, elektrische auto moet ook voor private leaserijders bereikbaar worden. Dat is goed voor het milieu en helpt het kabinet met de enorme uitdaging op het gebied van klimaat."

De VNA ziet een gezonde toekomst voor de sector. Hemerik: “We hebben als autoleasebranche een uitermate goede uitgangspositie om een belangrijke rol te spelen bij de invulling van toekomstige mobiliteit. Deze cijfers bieden perspectief voor een toekomst waarbij we toegaan naar 'gebruik van mobiliteit' in plaats van het 'bezit van een auto'. De leasesector heeft de kennis in huis om als mobiliteitsprovider rond de reis op te treden.” 

Het rapport ‘Autoleasemarkt in cijfers 2017’ zal naar verwachting eind volgende maand worden uitgebracht.
 
Jan Schrijver; bron foto Renate Hemerik, website VNA
Geplaatst op 28-02-2018


Share on: