Minder 'schade' op 'Auto Prof / AMT Live'

Winter 2017 heette de automotive vakbeurs in Gorinchem nog Auto Prof. In samenwerking met vakblad AMT vond afgelopen drie dagen de vakbeurs in Gorinchem plaats in de nieuwe opzet en onder de nieuwe naam 'Auto Prof / AMT Live'. Daarbij was op deze beurs, meer nog dan vorig jaar, het onderhouds- en vervangingsdeel van de automotive branche vertegenwoordigd, en toeleveranciers hiervan. Bedrijven uit de schadeherstelhoek waren spaarzaam vertegenwoordigd.


Desalniettemin was er ook sprake van nieuw bloed uit de hoek van schadeherstel. Zo had Stichting Duurzaam Repareren voor de eerste keer een stand en gaf presentaties, maar die Stichting heeft dan ook tegenwoordig meer diensten te bieden buiten sec de schadeherstelbranche, na de recente introductie van IVS (keurmerk beveiliging voertuigen) en van de certificering 'Diesel Filter Specialist'. Ook nieuw in het exposantenveld was Solera, in de schadebranche o.m. bekend van Audatex. Met de koop van Autodata heeft ook Solera voortaan heel wat meer te bieden aan het onderhouds- en vervangingssegment van de automotivebranche. Ook Solera-CEO Fred Slikker (op de foto met shawl) bekeek op de stand de mogelijkheden die Autodata biedt. Door de toename van sensors en andere veiligheidstechnologie in auto's wordt het overigens in een toenemend aantal gevallen te complex om na een schade een onderdeel te repareren. Een verschuiving naar vervangen van onderdelen incluis alle 'embedded' technologie komt daarvoor in de plaats. 

Op de beurs waren ook enkele bedrijven doende om hun diensten in het specialisme van het 'kleine schadeherstel' onder de aandacht te brengen van de bezoekers. Op de foto boven ziet u Marc van Doorn, eigenaar van ChipsAway, druk aan het folderen. Hij had een tweeledig doel met zijn aanwezigheid op de beurs: werken aan zijn algemene naamsbekendheid enerzijds en het interesseren van vakmensen voor zijn franchiseformule anderzijds. In zijn formule gaat het met name om vakmensen die als eenpitter en werkend niet vanuit een vestiging maar vanuit een bus zodoende het zelfstandig ondernemerschap kunnen aangaan. Tegenover zijn stand 'Van Mossel Klein Schadeherstel', onderdeel van de 'Van Mossel Autoschade Groep'. Ook voor teamleider Klein Schadeherstel Maurits Rossen was het niet alleen belangrijk om aan naamsbekendheid te werken, maar - vooral - om vakmensen te vinden. Monteurs en schadeherstellers zijn schaars. "Hier lopen ze in ieder geval wel rond", zei Maurits Rossen, "Al valt mij het aantal bezoekers hard tegen." Op de stand van Van Mossel was er ook een demonstratieopstelling van het onderdeel glasherstel.

Demonstraties doen het altijd goed op een vakbeurs, of dat nou spuitdemonstraties zijn of dat je onder de motorkap van een snelle bolide kunt kijken of dat het om poetsen of schuren gaat.

Onder de toeleveranciers veel nieuwe gezichten, bijvoorbeeld Verhagen Leiden (sinds 1964), fabrikant en importeur van reinigingsmachines en elektrotrekkers. Op de stand o.a. Rick Verhagen (rechts op de foto), kleinzoon van de oprichter van dit bedrijf, die een lange stand nodig had om een deel van het uitgebreide assortiment te kunnen showen, zoals diverse speciale reinigingsmachines. 
Jan Schrijver
Geplaatst op 02-02-2018


Share on: