Top tien bedrijfsrisico's in Allianz Risk Barometer

Verzekeraar Allianz heeft voor de zevende keer zijn jaarlijkse 'Risk Barometer' uitgebracht. 1.900 risico-experts uit ruim 80 landen werden hiertoe bevraagd. In de toptien van risico's voor bedrijven staat wereldwijd bedrijfsschade op de eerste plaats evenals een jaar geleden. Cyber steeg van de derde naar de tweede positie en natuurrampen van de vierde naar de derde plaats.

Business interruption (op nummer 1 met 42% van de antwoorden) en cyber-incidenten (op nummer 2 met 40% van de antwoorden) zijn dit jaar de wereldwijde toprisico’s volgens de Allianz Risk Barometer 2018. Grote verliezen door natuurrampen (op nummer 3 met 30% van de antwoorden) zijn een groeiende zorg voor bedrijven, waarbij 2017 alle records breekt. Klimaatveranderingen en de toenemende volatiliteit van het weer verschijnen voor het eerst in de meeste top 10-lijsten. Ondertussen is de impact van nieuwe technologieën een van de grootste stijgers (nummer 7 in de ranking). Bedrijven beseffen dat kunstmatige intelligentie en autonome mobiliteit nieuwe kansen creëren maar ook een groter risico op aansprakelijkheid en verliezen op grote schaal meebrengen. Bedrijven zijn dan weer minder bezorgd om marktontwikkelingen dan een jaar geleden (nummer 4 in de huidige ranking versus nummer 2 in de ranking van een jaar geleden). 

De complete top tien luidt als volgt:
  1. Bedrijfsschade (is inclusief supply-chain onderbreking)
  2. Cyber-incidenten
  3. Natuurrampen
  4. Marktontwikkelingen
  5. Aanpassingen in voorschriften en wetgeving
  6. Brand
  7. Nieuwe technologieën
  8. Schade aan reputatie of merkwaarde
  9. Politieke risico's en geweld
  10. Klimaatverandering 

Afbeelding: voor de langere termijn (+10 jaren) worden wereldwijd cyber-incidenten, nieuwe technologieën en klimaatverandering als belangrijkste risico's voor bedrijven gezien
Jan Schrijver; bron gegevens Allianz Global Corporate & Specialty
Geplaatst op 17-01-2018


Share on: