Peter Korteland (79) overleden

Zaterdag 20 januari jl. is Peter Korteland op 79-jarige leeftijd onverwacht overleden. Hij was met name bekend als de markante directievoorzitter van Nieuw Rotterdam binnen welke verzekeraar hij een lange en succesvolle carrière maakte. De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Hij trad in 1963 in dienst op de boekhouding van de Rotterdamse verzekeraar, die een belangrijke positie innam op bijvoorbeeld de transportmarkt en waarvan gerenommeerde captive-tussenpersonen deel uitmaakten (zij vormden de wortels voor het ontstaan van Unirobe). Nieuw Rotterdam werd in 1995 overgenomen door UAP Nederland en Peter Korteland werd voorzitter van de raad van bestuur van het gevormde UAP-NieuwRotterdam.

Voor degenen die hem gekend hebben, zal de omschrijving als een 'wat bonkige man' herkenbaar kunnen zijn. Het was een uit de klei getrokken man, die weliswaar niet in Rotterdam geboren was, maar die zich wel de Rotterdamse directheid had eigen gemaakt. Die door zijn aanwezigheid ontzag inboezemde bij zijn medewerkers en bij zijn gesprekspartners, zonder dat dit echter tot afstand leidde. Hij ontpopte zich tot een leider, die prima voor een ieder benaderbaar bleef en die dicht bij de werkvloer stond. Die daarbij geenszins een verzekeringstechneut was, maar een generalist die met een - zoals dat in ons land gewaardeerd wordt - gezond boerenverstand een bedrijf wist te leiden en liet groeien.

Hij vertrok bij het bedrijf in 1998 en maakte de integratie met die andere Franse gigant, AXA, niet meer mee. Na 35 jaar één werkgever te hebben gediend, was ook zijn laatste functie van niveau: hij trad in dienst van De Hypothekers Associatie als directievoorzitter. Die functie vervulde hij tot zijn pensioen in 2001. De foto van Peter Korteland is uit het 20 jarig jubileumboek van De Hypothekers Associatie. 
Jan Schrijver; bron foto De Hypothekers Associatie
Geplaatst op 26-01-2018


Share on: