Opkomende markten groeiden met 4,4 procent

Voor alle opkomende markten gezamenlijk is de economische groei toegenomen van 3,6% in 2016 tot 4,4% in 2017. Colombia, Costa Rica, India, Indonesiƫ, Marokko, Panama, Senegal, Tsjechiƫ en Vietnam zijn de veelbelovende opkomende markten voor 2018. Dat blijkt uit het rapport dat vandaag door kredietverzekeraar Atradius is gepubliceerd.

Genoemde 'veelbelovende opkomende markten voor 2018' zijn minder gevoelig voor de verkrapping van het monetaire beleid en de vertraging van de Chinese economie dan andere opkomende landen. Voor de bovengenoemde veelbelovende opkomende landen is de prognose voor de groei van het bruto binnenlands product: Colombia (2,8%), Costa Rica (3,9%), India (7,4%), Indonesië (5,3%), Marokko (3,9%), Panama (5,6%), Senegal (6,8%), Tsjechië (3,6%) en Vietnam (6,4%).

"Een aantrekkende wereldhandel, hogere grondstoffenprijzen, gunstige externe financieringscondities en ondersteunend binnenlands beleid in een aantal belangrijke markten hebben in 2017 het herstel in opkomende markten bevorderd. Voor alle opkomende markten gezamenlijk is de economische groei toegenomen van 3,6% in 2016 tot 4,4% in 2017. We verwachten voor 2018 dat de groei in de regio verder stijgt tot 4,7%. Hoewel het algemene beeld voor 2018 optimistischer is, blijven dit jaar toch een aantal risico’s bestaan die de vooruitzichten negatief kunnen beïnvloeden. Een onverwachte snelle verkrapping van het monetaire beleid in de Verenigde Staten en een onverwacht snelle vertraging van de Chinese economie kunnen voor problemen zorgen. Daarom is het bij het bepalen van de meest veelbelovende opkomende markten onverminderd van belang om naar economieën te kijken die een sterke, binnenlands gedreven groei hebben en in staat zijn om externe schokken op te vangen", aldus Atradius.
Jan Schrijver; bron gegevens Atradius, Oxford Economics
Geplaatst op 11-01-2018


Share on: