Ons land telt recordaantal van 1,66 miljoen bedrijven

Nederland telt 5 procent meer bedrijven dan begin vorig jaar. Er waren op 1 januari van dit jaar 1.665.795 bedrijven, een toename van 78,5 duizend in een jaar. De nieuwe bedrijven zijn meestal eenmanszaken. Het aantal bedrijven waar 1 persoon werkzaam is, is met 79,5 duizend toegenomen, het aantal bedrijven met meer dan 1 werkzame persoon nam per saldo met duizend af.

Dat past in het patroon van de afgelopen jaren: in de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met bijna 600 duizend toegenomen, bijna volledig door de groei van het aantal eenpitters. Niet bij alle bedrijfsgroottes is sprake van groei. Zo daalde het aantal bedrijven met 2-9 werkzame personen afgelopen jaar met 3 duizend. Deze groep krimpt al sinds begin 2012: sinds dat jaar daalde het aantal bedrijven van die omvang met 20 duizend. In het afgelopen jaar is de groei in het aantal bedrijven bijna volledig toe te schrijven aan het midden- en kleinbedrijf (tot 250 werkzame personen). Toch nam ook de hoeveelheid grotere bedrijven toe. Er zijn nu 3.120 bedrijven met meer dan 250 werknemers. Dat is het hoogste aantal sinds 2009. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bedrijvendemografie.

In november was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 8,8 procent groter dan in november 2016, meldt het CBS. De stijging is een fractie groter dan een maand eerder. Opnieuw is vooral meer geïnvesteerd in woningen, personenauto’s en machines. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in januari gunstiger dan in november.

Het volume van de goederenexport was in november 9,4 procent groter dan in november 2016, meldt het CBS. De groei was groter dan in oktober. In november groeide opnieuw vooral de export van personenauto’s, machines en apparaten. Het volume van de import was in november 5,3 procent groter dan een jaar eerder. Ook de groei van de import was groter dan in de voorgaande maand. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari 2018 per saldo even gunstig als in november.
Jan Schrijver; bron gegevens CBS, bron afbeelding CBS
Geplaatst op 24-01-2018


Share on: