Herstellen van vloeibare metaalkleuren

Vloeibare metaalkleuren worden vaak gebruikt voor sportwagens of luxeauto’s. De extreem fijne pigmentatie van vloeibare metaalkleuren maakt het herstellen hiervan veeleisend. Harald Klöckner, cursusleider bij lakmerk Standox heeft tips hiervoor gedeeld.

“Het herstellen van vloeibare metaalkleuren, zoals Alubeam van Mercedes of Liquid Metal Silver van Porsche is een echte kunst,” zegt Harald Klöckner, cursusleider bij Standox (onderdeel van Axalta Coating Systems) voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Het schadeherstel vereist de hoogste technische vaardigheid, evenals de precisie bij het voorbereiden van het substraat en lakproducten van topkwaliteit. Vanwege de samenstelling van vloeibare metaalkleuren zijn zelfs de kleinste afwijkingen van de oorspronkelijke kleurtint direct merkbaar. Hun aluminiumdeeltjes zijn aanzienlijk dunner en platter dan die worden gebruikt in conventionele metaallakken en ze reflecteren het licht met een hogere intensiteit, zodat ze meedogenloos zijn bij de kleinste imperfectie in het substraat, waarmee rekening moet worden gehouden in de voorbereidingsfasen.”
 
Klöckner legt uit hoe dit schadeherstel juist kan worden gedaan met Standoblue aan de hand van het voorbeeld van een herstelreparatie van de vloeibare metaalkleur Alubeam van Mercedes. 
 
• Voorbereiding
Breng een Standox VOC-filler aan, raadpleeg hiervoor eerst de goedkeuringen van de autofabrikant. Het drogen en schuren moet worden uitgevoerd op de manier zoals normaal ook het geval is. Breng dan Standocryl VOC Xtra Clear K9560 aan op de geschuurde filler om een glad oppervlak te krijgen. De transparante laag moet grondig drogen, dus geef het een beetje meer droogtijd dan normaal. 
 
• Het schuren van de blanke lak
Schuur het oppervlak van de blanke lak van het herstelde onderdeel en de oude laag met P1000 tot P1500, maar schuur de hoeken en randen met de hand met P3000. Zeer belangrijk: in geen enkel geval door de lak schuren!
 
• De Color Blend aanbrengen
Breng Standoblue Color Blend of Standoblue Color Blend Long aan op de uitspuitzone. Het product moet worden aangebracht tot op ongeveer 10 tot 20 cm voorbij de over te spuiten zone. 
 
• Spuiten
De klaar-voor-gebruik instelling voor Standoblue is als volgt: meng Standoblue kleur Alubeam + 50 procent Standoblue Adjustment Additive Long. Breng de eerste spuitgang aan op de rand van de nog vochtige Color Blend. Met deze spuitgang moet u de fillerzone volledig afdekken.
 
• Uitspuiten
Breng de effect-spuitgang aan op de herstellen zone en in de nog vochtige Color Blend met een grotere afstand van het spuitpistool. Zolang de Color Blend en Standoblue basislak nog vochtig zijn, kan deze stap indien nodig worden herhaald. De grondlaag moet volledig zijn gedroogd tot deze mat is voordat de blanke lak kan worden aangebracht.
 
• Aanbrengen van de blanke lak
Breng de Standocryl VOC Xtra Clear K9560 aan op het volledige hersteloppervlak en droog het volgens de instructies op het technische informatieblad.
 
 
 
Jan Schrijver; bron afbeelding Standox
Geplaatst op 17-01-2018


Share on: