Zelfrijdende-autoverzekering van Centraal Beheer

Centraal Beheer meldt als eerste in Nederland zelfrijdende elektrische (deel)auto's te gaan verzekeren. Achmea, waarvan Centraal Beheer een label is, heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met het Eindhovense bedrijf Amber.

De zelfrijdende auto’s van Amber, die Centraal Beheer gaat verzekeren, verplaatsen zich autonoom zonder een bestuurder die corrigerend optreedt. De software in deze auto’s kan aan de hand van realtime data voorspellen op welke tijdstippen en locaties de vraag naar deelauto’s groot is. Op die manier zorgt Amber ervoor dat de deelauto’s altijd staan waar ze moeten staan. De zelfrijdende (deel)auto die Amber vanaf 2021 zelf gaat produceren (de Amber One geheten) is volledig elektrisch. De propositie is dat deze minimaal een dubbele levensduur heeft ten opzichte van een traditionele auto. Onderdelen zijn gemakkelijk vervangbaar. 

Amber beheert op dit moment enkele tientallen elektrische BMW i3’s, die als deelauto’s worden ingezet op de High Tech Campus in Eindhoven. Volgend jaar wordt dit uitgebreid met testen op afgesloten stukken weg. De vloot van Amber zal de komende jaren snel oplopen naar enkele duizenden auto’s.

Robert Otto, lid van de Raad van Bestuur van Achmea, stelt dat de huidige autoverzekering op de schop gaat. Hij noemt een voorbeeld: “De huidige data op basis waarvan we de premies berekenen zijn straks deels niet meer relevant. In de toekomst werken we niet meer met statistische data (schadehistorie), maar met realtime data.” Otto vervolgt: “Niemand weet hoe de toekomst er exact uit zal zien. Maar wij kunnen en willen nu niet afwachten. Het is onze ambitie om toonaangevend te zijn en daarom moeten we juist nu het voortouw nemen en samen met partners als Amber nieuwe richtingen verkennen en de route bepalen. Zodat we de toekomst een stap voor zijn. Onze klanten kunnen ervan uit gaan dat hun zelfrijdende auto straks ook ‘gewoon’ goed verzekerd is bij Centraal Beheer of onze andere merken.”  Verzekeraar Achmea geeft aan met zijn labels 2,3 miljoen autoverzekeringen in portefeuille te hebben in ons land en daarmee is de grootste autoverzekeraar in ons land te zijn.

Wij stelden de volgende vragen aan Achmea, met cursief de antwoorden:

Wanneer gaat de eerste zelfrijdende-autoverzekering naar verwachting in?
Begin 2018 als Amber begint met de eerste testen van de auto's. Dit omdat de auto's ook met bestuurder de openbare weg op gaan.

De BMWi 's hebben jullie die ook verzekerd?
Nee. Huidig wagenpark loopt via een leasemaatschappij. 

Rijden die BMW's ook al autonoom op de campus?
Nu nog niet. Daar gaat uiteraard wel mee getest worden. Maar ook dat telt als openbare weg, en dan is al verzekering nodig.

De testen op afgesloten stukken weg, zijn dat testen met BMW’s? of met Amber-prototypes?
Met door Amber aangepaste BMW's - Amber zorgt dat die BMW's zelf kunnen rijden.

Welke vloot loopt snel op? De uit verschillende merken bestaande vloot (want de eigen Amber auto’s zijn er nog niet).
De eigen auto's komen inderdaad pas later. De vloot met door Amber aangepaste auto's zal snel oplopen.Foto: Robert Otto, lid van de Raad van bestuur van Achmea (links) en Steven Nelemans, CEO van Amber
 
Jan Schrijver; bron foto Achmea
Geplaatst op 11-10-2017