Innovation Awards uitgereikt op Security Expo

Vandaag vielen tijdens Amsterdam Security Expo de bedrijven ARAS Security, RoutIT, Acal, BFi Netherlands B.V., Smart Service Solutions en Telepage B.V. in de prijzen met een Innovation Award 2017. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor uitzonderlijke producten en oplossingen in de beveiligings- en (brand)veiligheidsbranche.

Hoewel de jury zeer te spreken was over het aantal ontvangen inzendingen, daagt zij de branche uit om sneller te innoveren. Jurylid Ben Nagel (VBN):” Over het algemeen vielen de kwaliteit en de inhoud van de presentaties ons tegen. In plaats van echte innovaties, ging het vaak om meer gebruiksvriendelijke varianten of technische doorontwikkelingen van reeds bestaande oplossingen. We moeten als branche echt in de versnelling als het gaat om innoveren! De vijf winnaars zijn daar hopelijk een goede inspiratiebron voor.”

Jury
De jury van de Innovation Awards 2017 bestond uit: juryvoorzitter Hélène Minderman (TLN, Security Professional van het Jaar 2016), Jan Kuipers (VEB), Fred van Poelgeest (Uneto-VNI), Paul van Dooren (Brandweer Nederland), Rick Strijbos (KNVI SIG IBIS), Pieter van Gelder (TU Delft Safety and Security Institute) en Ben Nagel (VBN). De jury beoordeelde in aanloop naar de uitreiking 14 genomineerden, verdeeld over 5 categorieën: Brandveiligheid, Oplossingen, Inbraak- en Alarmeringssystemen, CCTV/Videobewakingssystemen en Toegangscontrole. Tijdens de uitreiking riep de jury niet alleen op om sneller te innoveren, maar ook om aandacht te hebben voor privacy. “Vaak is dat een spanningsveld waarbinnen je met producten en oplossingen moet zien te balanceren”, aldus Hélène Minderman.

Winnaar categorie Brandveiligheid
In deze categorie ging de Innovation Award naar Smart Service Solutions voor de Smart Service Logger, een plug-and-play oplossing waarbij meldingen automatisch worden opgeslagen in een Digitaal Logboek. Er worden in totaal vier contactingangen gelogd: brandmelding vanaf automatische melder, brandmelding vanaf handmelder, storing brandmeldsysteem en systeemdeel uitgeschakeld. De jury prees het feit dat de Smart Service Logger laagdrempelig en platformonafhankelijk is. Verder stond in het juryrapport te lezen: “De koppeling tussen brandmelding en logboek dwingt tot het bijhouden van een logboek.”

Winnaar categorie Toegangscontrole
Wat de jury met name aansprak bij Phera van ARAS Security is dat het een innovatief businessmodel is voor alle betrokken partijen. Uit het juryrapport: ”Gebruikers wensen tegenwoordig met name simpelheid, installateurs hebben hier vaak moeite mee. Phera voldoet echter aan de eisen van zowel de eindgebruiker als de installateur. Het is verder eenvoudig te installeren, prettig geprijsd en onderscheidend door gebruik van de cloud.” Innovation Award winnaar Phera brengt de wereld van Office 365 en Spotify naar de beveiliging. Je hoeft software niet langer aan te schaffen en te onderhouden: met Phera kan het volledige toegangscontrolesysteem worden beheerd via elke gebruiksvriendelijke interface en elke willekeurige browser, op alle apparaten.

Winnaar categorie Inbraak- en Alarmeringssystemen
Winnaar 247Alarm van RoutIT  (foto) is een echte introductie, waar het publiek pas tijdens de Amsterdam Security Expo mee kennis kon maken. Deze nieuwe clouddienst stelt klanten van RoutIT in staat om alarmmeldingen te ontvangen en te verwerken via een app. Wat 247Alarm uniek maakt volgens de jury is dat de klant zelf aan de knoppen zit. Verder staat in het juryrapport: “Alarm als IP applicatie is niet alleen een innovatief concept, dankzij de flexibiliteit van de dienstverlening – de abonnementen zijn maandelijks opzegbaar – heeft deze dienst een goed toekomstperspectief.

Winnaar categorie Oplossingen
De smartphone met ingebouwde Pager, Portofoon en Persoonsbeveiliging met manuele en automatische alarmen en locatiebepaling van Telepage gaat in deze categorie met de Innovation Award naar huis. Een belangrijke kanttekening daarbij van de jury is wel dat deze oplossing niet in alle sectoren even handig is. Zo vindt jurylid Jan Kuipers het een geweldig product voor de petrochemie, terwijl Paul van Dooren aantekent dat het voor de brandweer in de praktijk geen handige oplossing is. Dat het een uitermate duurzaam product is – vijf producten in een apparaat – daar is de hele jury van overtuigd.

Winnaar categorie CCTV/Videobewakingssystemen
Het vernieuwende aan de Intelligent People Tracker VCA2520PT van Acal BFi Netherlands B.V. is volgens de jury de 3D-component. In vergelijking met andere sensoren heeft deze tracker een zeer hoge betrouwbaarheid, de innovatie zit hem volgens de jury dan ook met name in de nauwkeurigheid. Verder uit het juryrapport: “De tracker is breed toepasbaar en betrouwbaar, geschikt voor grotere ruimtes en heeft een unieke 3D-component. Ook is goed nagedacht over privacy, gezichten zijn niet herkenbaar.” Jurylid Ben Nagel voegt hier nog aan toe: ”Knap om grote ruimtes met meerdere sensoren te bestrijken”. De VCA2520PT kan zowel binnen als buiten worden gebruikt door detailhandel, banken en luchthavens. Zowel bewegende als niet-bewegende mensen worden stabiel gedetecteerd.

Amsterdam Security Expo: Hoe ziet het nieuwe beveiligen eruit?
Amsterdam Security Expo is de tweejaarlijkse vakbeurs voor beveiliging en (brand)veiligheid in de Benelux. Tijdens de eerste editie van de Amsterdam Security Expo, 31 oktober t/m 2 november in RAI Amsterdam, staan nieuwe ontwikkelingen en innovaties dan ook extra in de schijnwerper op het InnovationLAB. Ook zijn er vier nieuwe specials: Secure Smart Buildings, Cyber Security, Fire Protection Area en Public Safety. Informatie en gratis registratie via www.amsterdamsecurity.com/expo.

Foto: Marc Kruijs van RoutIT ontvangt de prijs uit handen van juryvoorzitter Hélène Minderman
Jan Schrijver; bron foto RAI
Geplaatst op 31-10-2017


Share on: