Grootscheepse actie tegen kredietbeschermers

In de VK lopen omvangrijke compensatiezaken met betrekking tot op ondeugdelijke wijze verkochte 'payment protection insurance' dekkingen, bekend onder de afkorting PPI. Deze werden bijvoorbeeld verkocht als verzekering bij het aanvragen van een krediet, creditcard of hypotheek. De FCA is een campagne gestart met daarin een rol voor Arnold Schwarzenegger en heeft een deadline gesteld voor het indienen van een klacht.


In de VK houdt o.a. de 'Financial Ombudsman Service' zich onder meer bezig met deze PPI's, die in ons land bekendstaan onder de namen kredietbeschermingsverzekering of betalingsbeschermingsverzekering. Deze Financial Ombudsman Service is ooit door het parlement ingesteld als de officiële expert om individuele problemen van consumenten met financiële diensten en dienstverleners op te lossen. De Ombudsman verwacht 180.000 nieuwe zaken te verwerken te krijgen. Dat zal ongeveer 55% van de werklast uitmaken voor deze instantie, die verwacht de komende jaren druk te zijn met de PPI-dossiers. 

Twee maanden geleden is de toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) gestart met een campagne om het publiek bewust te maken van het feit dat zij in het verleden mogelijk het slachtoffer zijn geworden van 'mis-selling' voor wat betreft een PPI. Daarbij is de kick off gegeven voor een tweejaars deadline om een klacht met betrekking tot een afgesloten PPI in te dienen (deadline is 29 augustus 2019).  De FCA schat dat in de VK tussen 1990 en 2010 64 miljoen PPI-polissen zijn afgesloten. "En alhoewel niet alle polissen 'mis-sold' zullen zijn, is het duidelijk dat er nog veel mensen zijn die nog niet hebben besloten of zij al dan niet actie ondernemen", zo merkt de Ombudsman op. Om actie te ondernemen kunnen consumenten specialisten inschakelen of het zelf doen. Van de 1,5 miljoen PPI-klachten die de Ombudsman heeft verwerkt, heeft ongeveer een derde deel van de consumenten de actie zelf ondernomen. 

De campagne van de FCA wordt bekostigd door 18 bedrijven die in de periode van augustus 2009 tot augustus 2015 elk meer dan 100.000 claims meldden. Gezamenlijk zijn zij goed voor alle PPI-klachten die in genoemde periode werden gerapporteerd. 

 
Jan Schrijver; bron afbeelding FCA
Geplaatst op 25-10-2017


Share on: