DNB hardnekkig dat art. 7:925 sluitende definitie is van 'verzekering'

In het zojuist verschenen nummer 5 van Schade Magazine neemt mr. Paul Soeteman stelling tegen een opvatting van toezichthouder DNB, die een streep haalde door de Bovag-garantie. DNB geeft blijk van een hardnekkig willen volhouden aan haar opvatting dat art. 7:925 een sluitende definitie inhoudt van het begrip 'verzekering', zo stelt de jurist.

U vindt het artikel op pagina's 16 en 17 van Schade Magazine nummer 5 (2017). Degenen die het blad nog niet in de bus hebben, kunnen het via deze link als pdf downloaden.

Paul Soeteman meldt ter aanvulling op het artikel: "In aanvulling op en ter verduidelijking van mijn passage over de Bovag-garantie is het goed op te merken dat na het optreden van Bovag als bemiddelaar en eventuele uitspraak van de geschillencommissie (zie art. 10 en 11 van de Bovag-garantie auto) bij het niet opvolgen daarvan door een lid (garagehouder/reparateur) de Bovag een “garantstelling” geeft van maximaal € 910,- wat in feite zoals ik al aangaf een borgstelling is en geen verzekering, met uiteraard verhaal na cessie van de vordering die de koper/opdrachtgever op de garagehouder/reparateur heeft. Deze borgstelling geldt, zie art. 13 voor een auto waarvan de koopprijs tenminste € 4.500,-- bedraagt – het zal hier dus gebruikte auto’s betreffen - vergelijkbare bepalingen bij schadeherstel staan in art. 5 en  6 van het desbetreffende “garantiebewijs”.  Zie: https://www.bovag.nl/garantie

Het kan zijn dat DNB’s standpunt uitsluitend betrekking heeft op dit  deel van de Bovag-garantie. Dat is verder niet duidelijk uit de diverse persberichten die mij tot het schrijven van dit artikel brachten. Al met al verandert dit niets aan mijn standpunt dat er geen sprake is van een verzekering."
 
Jan Schrijver
Geplaatst op 27-10-2017


Share on: