Controleer veiligheid vloeren met prefab-betonplaten

​Alle gemeenten in Nederland hebben van het ministerie BZK informatie en instructies ontvangen over betonnen vloeren in kantoren, winkelcentra, parkeergarages en andere gebouwen. De gemeenten kunnen van gebouweigenaren eisen om te controleren of de vloeren in hun gebouwen veilig zijn. Het gaat om vloeren met betonnen platen uit de fabriek met daarbovenop een tweede betonlaag die op de bouwplaats is gestort.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de informatie en instructies gisteren naar de gemeenten gestuurd. Aanleiding is het gedeeltelijk instorten van een parkeergarage in aanbouw op Eindhoven Airport, eind mei van dit jaar. In de garage waren betonnen vloeren toegepast met zogenoemde breedplaten uit de fabriek. Uit onderzoek bleek dat de aansluiting tussen de platen en de betonlaag daarbovenop niet goed was. Ook speelde het legpatroon van de platen een rol, in combinatie met de grote afstand tussen de kolommen waarop de vloeren rustten. Deze combinatie van factoren zal bij veel gebouwen niet voorkomen. Toch is een controle op de veiligheid van andere gebouwen wel nodig, zo stelt BZK. 
 
Gebouweigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun gebouw. Gemeenten moeten daarop toezicht houden. Zij kunnen dus van gebouweigenaren eisen een controle uit te voeren. Voor de controles is een stappenplan beschikbaar voor het beoordelen van bouwtekeningen, het materiaalgebruik en de krachten op de betonnen vloeren.
 
Het ministerie van BZK vraagt aan bouwbedrijven, constructeurs en leveranciers van betonnen vloerplaten om technische informatie beschikbaar te stellen aan gebouweigenaren en gemeenten, over de gebouwen waar zij aan gewerkt hebben.

Het informatiedocument vindt u onder deze link.

Foto: de afgezette parkeergarage op Eindhoven Airport in mei van dit jaar
Jan Schrijver
Geplaatst op 10-10-2017