'Robot op stoel rechter' lijkt angstbeeld

Op donderdag 28 september 2017 is het de 'Dag van de Rechtspraak 2017'. Het is een besloten evenement dat 's middags plaatsvindt in TivoliVredenburg in Utrecht. Het thema luidt 'De rechter van de toekomst, de toekomst van de rechter'.

Wat betekenen maatschappelijke, technologische en juridische ontwikkelingen voor de rechter van de toekomst? En zeggen ze ook iets over de toekomst van de rechter? Tijdens de Dag van de Rechtspraak komen honderden rechters, bestuurders, politici, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld, wetenschappers en journalisten bij elkaar om te praten over de (rechterlijke) toekomst. 

Op het programma staan onder meer een lezing over rechtspraak door lord John Thomas, de hoogste rechter van Engeland en Wales, en verschillende subsessies zoals:
'mr Robot'. "Een robot op de stoel van de rechter lijkt een angstbeeld. Maar de vraag is: kan het? Kan de wereld van artificial intelligence, machine learning en big data komen tot een beslissing die het leven van mensen bepaalt?" 
'Snel, sneller, snelst'. "Als je wilt staat vandaag nog een nieuwe koelkast in huis. Ook op zondag. De lat van de consument ligt hoog. Deze verwachting sijpelt door naar de Rechtspraak en andere delen van de overheid. Kunnen én willen we hieraan voldoen?"
'Het brein van de rechter'. "Binnen de muren van de raadkamer leiden discussie en overleg tot een beslissing. Maar hoe werkt dit proces in het brein van de rechter? We duiken in de diepste krochten van de rechterlijke hersenpan."

Informatie via e-mail: dagvanderechtspraak@rechtspraak.nl
Bron: de Rechtspraak
Geplaatst op 21-08-2017


Share on: