Opnieuw branden in Botlek; communicatie overheid hapert

Maandagavond 21 augustus is ongeveer tussen negen en halftien brand uitgebroken (eerste melding om 21.26 uur) bij de Esso-raffinaderij in de Botlek in Rotterdam. De 'middelbrand' werd opgeschaald naar grote brand (GRIP 1) en daarna wegens de forse rookontwikkeling naar zeer grote brand (GRIP 2). Om ongeveer kwart over elf werd het sein 'brand meester' gegeven.

De brand blijkt te zijn ontstaan in het zogenoemde 'fornuis' van een van de fabrieken, waar lichte benzinecomponenten in verwerkt worden; zo'n fornuis heeft als doel een deel van de installatie te verwarmen. Daarna breidde de brand zich naar onder meer de schoorsteen uit. Om kwart over elf maandagavond heeft de raffinaderij gemeld dat de brand meester is, maar dat er wordt nog wel werd gefakkeld. "Fakkelen is veiligheidsmaatregel en blijft zichtbaar tot de druk in betroffen installatie afgenomen is", aldus ExxonMobil Nederland. Het bedrijf meldde ook: "Er zijn geen gewonden en de integriteit van de schoorsteen is in orde." Er werden metingen gedaan in de omgeving van de brand-locatie. Er werd geconcludeerd dat er roetdeeltjes zijn vrijgekomen. De milieudienst DCMR doet onderzoek naar de roetdeeltjes, die terecht zijn gekomen in onder meer Geervliet, Heenvliet, Abbenbroek, Zuidland en Oudenhoorn, ten zuidwesten van de raffinaderij. 

Communicatie haperde
Een NL-Alert ging maandagavond uit om de inwoners te waarschuwen voor de brand. Bewoners krijgen het advies ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. Overigens ontving niet iedereen in de relevante gebieden een Alert. Er waren echter ook mensen die twee berichten ontvingen, waarbij in het eerste bericht de locatie nog niet was ingevuld. In het NL-Alert-bericht werd voor verdere informatie verwezen naar de website van de veiligheidsregio: Rijnmondveilig.nl. Deze site was gedurende een periode echter onbereikbaar of slecht bereikbaar. "Onze website is momenteel onbereikbaar. Er wordt aan gewerkt om dit zo snel mogelijk te verhelpen", meldde de Veiligheidsreghio circa elf uur maandagavond via Twitter. Om ongeveer halftwaalf werd gemeld, dat de site weer online zou zijn. Tot middernacht bleek deze nog steeds instabiel te zijn. Ook DCMR verwees naar deze website voor nadere informatie. Een inwoner uit Rhoon twitterde ontstemd: "#dcmr verwijst naar#rijnmondveilig.nl die onbereikbaar is. Wat een schijnveilige wanvertoning van dit bevoegd gezag."

Opnieuw brand bij Shell
Maandagmiddag was er bij Shell Pernis een klein brandje. "Brand bij Shell Vondelingenweg. Betrof een smeerolie brandje aan een pomp", meldt de Veiligheidsregio. Zaterdag 29 juli jl. woedde er in Rotterdam Pernis brand bij Shell. Ook lekkage van chemische stoffen zorgden de dagen erna voor overlast. Deze brand legde de raffinaderij meerdere dagen plat. Nog niet alle fabrieken op dit grote complex zijn opgestart. Geleidelijk aan worden alle fabrieken weer opgestart. Via een advertentie in kranten heeft Shell aan de inwoners van de omliggende woongebieden excuus gemaakt wegens de veroorzaakte overlast.
 
Bronnen: Nu.nl; NL-Alert; Rijnmondveilig.nl; RTV Rijnmond; 112Rijnmond; Esso Nederland
Geplaatst op 23-08-2017


Share on: