Onderzoek autopolis: 'aanrijding wild' en 'dekkingsverlaging'

Bij autoverzekeringen verlagen van de dekking van volledig casco (VC) naar beperkt casco (BC) levert een gemiddelde premiebesparing op van 46%. Overstappen van BC naar een wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA) levert gemiddeld een premiebesparing op van circa 20%. Dat concludeert onderzoeksbureau MoneyView op basis van 15 miljoen vergelijkingen op zowel prijs als belangrijkste voorwaarden van in Nederland verkrijgbare autoverzekeringen.

MoneyView zocht voor haar jaarlijkse special over autoverzekeringen uit wat de premiegevolgen zijn als de dekking van een verzekering wordt verlaagd. "Uiteraard wordt dan ook in minder schadegevallen een uitkering gedaan. De vraag of verlaging van de dekking voor de verzekerde zinvol is, hangt van meer aspecten af dan alleen de ouderdom van de auto", zo meldt het bureau in een toelichting."Veel verzekeraars verlagen ook al de premie van de VC dekking naarmate de auto ouder wordt, maar niet allemaal en niet in gelijke mate als de waarde van de auto daalt. Dat laatste is ook verklaarbaar, aangezien een reparatie doorgaans hetzelfde zal kosten, ongeacht de leeftijd van de auto."

Aanrijding met wild dier
In het onderzoek wordt ingezoomd op schade ten gevolge van een aanrijding met een wild dier. Ieder jaar zijn er weer veel aanrijdingen met wilde dieren. In mei en juni zijn er voornamelijk aanrijdingen met reeën en vanaf september tot het einde van het jaar zijn het vooral wilde zwijnen die worden aangereden. De meeste aanrijdingen vinden ’s avonds plaats tussen 22.00 uur en middernacht. Iedere autoverzekering met een BC- of VC-dekking verzekert de schade aan het voertuig ontstaan door een aanrijding met loslopend wild, zonder gevolgen voor de opgebouwde schadevrije jaren. Behalve de directe schade kan er echter ook zogenaamde gevolgschade ontstaan. Deze gevolgschade is niet bij iedere BC-verzekering gedekt. Bij de BC-dekking is de gevolgschade die is ontstaan na de aanrijding met loslopend wild bij 55% van de producten gedekt. Bij tweederde van deze producten heeft dit consequenties voor de B/M-positie en/of de te betalen premie in het volgende verzekeringsjaar. Bij de VC-dekking wordt de gevolgschade door alle partijen vergoed. Bij 65% van de producten zorgt de gevolgschade echter wel voor een terugval op de B/M-ladder en/of een premiestijging in het volgende verzekeringsjaar. 

Vijf sterren rating
Op basis van de gemaakte vergelijkingen doet het bureau een uitspraak welke labels het beste scoren (die krijgen een 'vijf sterren' waardering van het bureau). 
  • Voor de volledig casco-dekking (VC) gaan de vijf sterren voor prijsstelling naar InShared (Autoverzekering), Route Mobiel (Autoverzekering) en Univé (Budget). Voor de voorwaarden zijn de vijf sterren voor Aegon (Autoverzekering Royaal), AllSecur (Autoverzekering) en ANWB (Autoverzekering).
  • Voor de beperkt casco-dekking (BC) zijn de vijf sterren voor prijsstelling toegekend aan InShared (Autoverzekering), Route Mobiel (Autoverzekering) en Univé (Autoverzekering); dezelfde drie verzekeraars maar bij Univé een ander product. De vijf-sterren rating voor voorwaarden is voor ABN AMRO (Autoverzekering), wederom AllSecur (Autoverzekering) en OHRA (Autoverzekering Aanvullend).
  • Voor de wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA) tenslotte zijn de vijf sterren voor prijsstelling voor Autoweek (Autoverzekering), wederom Route Mobiel (Autoverzekering) en Verzekeruzelf.nl (Triple-A). De vijf sterren voor voorwaarden gaan ook bij deze dekking naar AllSecur (Autoverzekering) en daarnaast naar a.s.r. (Voordeelpakket Autoverzekering) en Centraal Beheer (Autoverzekering).
Downloaden item
Het 'Special Item' over autoverzekeringen is gratis te downloaden via de navolgende link:
http://www.specialitem.nl/Default.aspx?action=downloadspecialitem&nodeid=22704
Bron: MoneyView
Geplaatst op 23-08-2017


Share on: