Grote schade door orkaan Harvey in Texas

Houston (Texas) en omgeving hebben grote schade opgelopen door de vrijdagavond aan land gegane orkaan Harvey. Het is de krachtigste storm (orkaankracht 4; op een schaal van 5) die Texas in de afgelopen vijftig jaar te verwerken kreeg. Er zal nog meer schade ontstaan door de extreme regenval in de nasleep van de orkaan.

Verwacht wordt dat op sommige plaatsen in een tijdsbestek van 3 à 4 dagen 1300 mm regen zal vallen, dat is meer dan er in ons land in een recordjaar valt (1200 mm). 

De orkaan kwam bij Corpus Christi aan land, trof zaterdagochtend als eerste de kleine kustplaats Rockport. De storm boog af richting Houston (stad met 2,3 miljoen inwoners) en de Golf van Mexico. Het centrum van de storm heeft de stad Houston nog niet bereikt.  De inmiddels tot tropische storm afgezwakte Harvey verplaatst zich langzaam (6 km per uur). Daarom kunnen gebieden waarover de storm zich relatief langzaam verplaatst, grote hoeveelheden regen te verwerken krijgen. Inmiddels heeft de storm aan vijf mensen het leven gekost. Er zijn al schattingen van de totale economische schade in omloop zoals 40 miljard VS dollar door bureau CoreLogic. Honderdduizenden huishoudens kwamen zonder elektriciteit. De storm raakt ook de olie- en gasindustrie in het gebied van de Golf van Mexico. President Trump zal dinsdag een bezoek brengen aan het getroffen gebied.
Bronnen: Metro; Volkskrant; AD; Nu.nl; NotableMedia (beeldfragment)
Geplaatst op 28-08-2017


Share on: