AFM zet risico's van 'virtueel geld' op een rij

Bitcoin is de bekendste virtuele valuta. Een andere is Ethereum. Maar er bestaan inmiddels vele honderden van die virtuele valuta's ook wel aangeduid als cryptocurrencies of kortweg als 'coins'. Toezichthouder AFM heeft in een bericht risico's op een rij gezet.

"Steeds meer consumenten hebben interesse in het investeren in virtuele valuta, onder meer vanwege berichten over spectaculaire rendementen, en omdat zij verwachten dat de koersen nog verder zullen stijgen. Maar aan investeren in deze virtuele valuta kleven ook grote risico’s. De AFM wil consumenten hierop wijzen", aldus de AFM. Virtuele valuta's, ook wel cryptocurrencies, kunnen worden omschreven als een betaalmiddel dat niet wordt gecontroleerd en niet is uitgegeven of gegarandeerd door een centrale bank.

Financiële zeepbel 
Door de recente toename in populariteit en de explosieve prijsstijgingen vertonen deze valuta overeenkomsten met een financiële zeepbel. Bij een zeepbel kunnen de prijzen lange tijd oplopen, maar een kleine gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een negatief nieuwsbericht, kan het ineens uiteen laten spatten. Realiseer dat de prijzen hierdoor onverwachts en snel kunnen instorten

Buiten toezicht
Op dit moment vallen virtuele valuta buiten het toezicht van de AFM en DNB. De AFM en de Nederlandsche Bank (DNB) houden geen toezicht op deze virtuele valuta’s. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als een beleggingsinstelling belegt in virtuele valuta, valt dit wel onder het toezicht van de AFM.

Zeer onvoorspelbaar
De markt voor virtuele valuta is jong en complex. Dit maakt het zeer onvoorspelbaar hoe deze zich in de toekomst ontwikkelt. Zo is de totale waarde van de markt voor virtuele valuta in juni 2017 bijvoorbeeld binnen vier weken met bijna 50% gedaald. De koersen van virtuele valuta kunnen tientallen of zelfs honderden procenten per dag fluctueren. Bovendien is er een reëel risico dat de waarde van een virtuele valuta permanent naar nul kan dalen.  

Kwetsbaar voor cybercrime
Virtuele valuta zijn kwetsbaar voor cybercrime. Het is mogelijk dat anderen door een hack toegang krijgen tot jouw wallet, waardoor je jouw virtuele valuta kan verliezen.

Wachtwoord cruciaal
Als je het wachtwoord verliest van jouw digitale wallet, is deze op geen enkele manier meer toegankelijk. Dit betekent dat je jouw investering voorgoed kwijt bent. 

Weinig handel
Veel virtuele valuta kennen weinig handel. Dit maakt ze kwetsbaar voor koersmanipulatie, bijvoorbeeld door het kunstmatig opdrijven van de prijs.  

Trekt fraudeurs aan
De grote toename in populariteit kan aanbieders aantrekken met frauduleuze bedoelingen. Je kunt bijvoorbeeld slachtoffer worden van een piramidespel met virtuele valuta. Hierdoor kun je jouw geïnvesteerde geld verliezen.

"De AFM adviseert consumenten die willen investeren om eerst goed na te denken waarom je wilt investeren in virtuele valuta, en je niet te laten verleiden door de verwachte winsten. Verdiep je goed in de werking en ben je ervan bewust dat er grote risico’s kleven aan investeren in virtuele valuta. Laat goed tot je doordringen wat het met je doet als je investeringen in een paar weken (of dagen) de helft minder waard worden. Investeer daarom nooit meer geld dan je kunt missen", zo waarschuwt de AFM de consumenten tot slot. 
Bronnen: AFM; foto Martin E. Walder
Geplaatst op 25-08-2017


Share on: