Ruim zestig doden door bosbranden Portugal

Zaterdag is door blikseminslag een bosbrand ontstaan in het midden van Portugal, in het gebied ter hoogte van Coimbra. De brand ontstond vlakbij het stadje Pedrog√£o Grande. Het is een verwoestende brand die ruim zestig mensen het leven heeft gekost.

Meer dan de helft van de mensen kwam om in hun auto op de vlucht voor het vuur. Bijvoorbeeld toen zij tussen de plaatsjes Figueiró dos Vinhos en Castanheira de Pera op de vlucht waren voor het vuur, maar van beide kanten op de weg N-236 ingesloten raakten. Daarbij zal hebben meegespeeld dat de wind was gedraaid. De verwachting is dat het dodental nog verder zal oplopen.

Portugal heeft elk jaar last van bosbranden, maar doorgaans blijft het bij materiële schade, aan de gebieden en aan opstal. Vaak ligt onachtzaamheid van de mens ten grondslag aan het ontstaan van de brand. Ditmaal dus niet. Ondanks dat er geen neerslag viel, was er sprake van bliksem, zogenoemde droge bliksem. 

Volgens Reuters is het een van de dodelijkste Portugese bosbranden uit de moderne geschiedenis. De brandweer in Portugal heeft kritiek geuit op het feit dat in de natuur van Portugal te weinig brandgangen zijn. 


Op deze pagina staat een uitgebreide fotoreportage.

In de volgende video's krijgt u een indruk van de branden:
SIC Noticias
Newsclicktv

 
Bronnen: AD; SIC Noticias; Newsclicktv; NRC; Reuters
Geplaatst op 19-06-2017


Share on: