Over 'cyber' is het MKB het meest ongerust

40% van de ondernemers ziet cybercriminaliteit als een negatieve invloed op het ondernemerschap. Dat blijkt uit een onderzoek van Allianz onder ruim vijfhonderd ondernemers (mkb en zzp).

De factoren met een negatieve invloed op het ondernemen zijn, gerangschikt naar percentage dat deze genoemd worden door de ondervraagden: toename files 27%, goedkope buitenlandse krachten 23%, macht van multinationals 22%, vergrijzing 19%, robotisering 16%, social media 15%, snel veranderende markten 15%, automatisering & digitalisering 8%, deeleconomie 7%, mvo-beleid 7% en vrouwen aan de top 4%. 

Hoewel ondernemers er zelf nog lang niet aan denken om te stoppen, vinden zij het niet altijd nodig dat iedereen doorwerkt tot een hogere leeftijd om de economie draaiende te krijgen en te houden; slechts een klein deel van de Nederlandse ondernemers (26%) vindt dit van belang. Opvallend zijn de regionale verschillen: zo vindt slechts 15% van de ondernemers in Zuid-Nederland langer doorwerken noodzakelijk, tegen 42% van de ondernemers in de drie grote steden.

Belastingverlaging voor ondernemers (53%) en minder regulering van de overheid (40%) staan hoog op het prioriteitenlijstje van ondernemers voor het nieuwe kabinet. 

Meer cijfers in de infografiek, die u via deze link groot in beeld krijgt.
Bron: Allianz Benelux
Geplaatst op 15-06-2017


Share on: