Nieuwe ransomware-aanval

In Nederland en andere Europese landen zijn veel bedrijven vandaag getroffen door een nieuwe aanval van ransomware, een virus dat gegevens op een computer versleutelt. Tegen betaling van losgeld, krijgt het gehackte bedrijf de sleutel gemaild waarmee de gegevens weer beschikbaar komen.

Het lijkt om een andere variant te gaan dan het WannaCry virus dat vorige maand toesloeg. Er zijn verschillende Nederlandse bedrijven dan wel locaties in ons land van buitenlandse bedrijven getroffen, zoals twee containerterminals van APM (Maersk), farmaceut MSD, pakketvervoerder TNT Express en 38 vestigingen van bouwmaterialenleverancier Raab Kärcher. Op geïnfecteerde computers wordt een tekst getoond waarmee 300 dollar (te betalen in bitcoins) wordt geëist.

Iets anders is de waarschuwing voor het openen van een video over Max Verstappen op Facebook. Er wordt op social media en door de landelijke omroepen voor gewaarschuwd dat door het bekijken van de video een virus toegang krijgt tot de computer. Het virus heeft als doel toegang te krijgen tot uw internetbankieren. 
Bronnen: Trouw; Nu.nl; AD
Geplaatst op 27-06-2017


Share on: