Mini-coöperatie via WhatsApp

Univé is samen met Innofest een experiment gestart op festival Oerol: Festihulp, een speciale festivalhulpdienst. Via Festihulp kunnen festivalgangers en festivalvrijwilligers elkaar helpen als het even tegenzit en de tent kapot is, het luchtbed lekt of bijvoorbeeld een zonnebril kwijtraakt. Ze storten daartoe samen geld in een pot. Wat overblijft, krijgen ze terug.

Vorig jaar werd Festihulp alleen geïntroduceerd onder de vrijwilligers van het festival Into The Great Wide Open. Dit jaar is Festihulp voor het eerst ook voor festivalgangers zelf beschikbaar op Oerol en volgende maand ook op Welcome to the Village dat 21 juli begint. Daarbij is het experiment uitgebreid en worden vervangende spullen naar mensen toegebracht. 
 
Na een aanmelding bij Festihulp via WhatsApp worden deelnemers ingedeeld in WhatsApp-groepen. De groepen worden 24/7 bijgestaan door medewerkers van Festihulp ter plaatse. Ze helpen elkaar bij verlies of stukgaan van spullen zoals telefoon, luchtbed, tent of bij gebrek aan ‘warme kleren’. Als ze samen geen oplossing hebben, springt Festihulp in met een oplossing. Dilemma’s worden aan de groep voorgelegd. Ze vormen zo samen tijdelijke minicoöperaties. Daarom ook wordt Festihulp samen met coöperatie Univé aangeboden.  
 
"Als onderlinge verzekeraar willen we leren hoe we er op nieuwe manieren voor klanten kunnen zijn en hoe zij zich dan onderling willen organiseren", zegt Joost Heideman, CEO van Coöperatie Univé. “Wat we hieruit leren en de gedachte hierachter kunnen we dan mogelijk bij verzekeringen toepassen, zoals bijvoorbeeld bij een reisverzekering of rond hulp aan ouderen.” 
 
Naar aanleiding van eerste ervaringen en omdat Oerol zich in een uitgestrekt gebied afspeelt (van 9 tot en met 18 juni op Terschelling), kunnen deelnemers aan Festihulp dit jaar makkelijker aangeven waar ze zijn via een digitale pin op een kaart. De hulp komt vervolgens naar ze toe met de fiets. Er is ook een Festihulp-stand centraal op het eiland. Overigens worden spullen bij verlies of schade niet letterlijk vergoed of vervangen. Er wordt gezorgd voor een werkend alternatief ter plekke. Zo blijven ook de kosten voor deelname laag: voor Festihulp wordt een eenmalig bijdrage van 5 euro gevraagd voor de duur van het festival.  Wat er over blijft, krijgen deelnemers teruggestort. Betalen gaat via WhatsApp (Tikkie).  
Bron: Univé Groep
Geplaatst op 14-06-2017


Share on: