Jaarrapport met lessen die we kunnen leren uit ongevallen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het jaarverslag 2016 gepubliceerd. In 2016 heeft de Onderzoeksraad zes rapporten en tien verkorte rapporten gepubliceerd. In het verslagjaar zijn tien uitgebreide onderzoeken gestart.

In 2016 heeft de Onderzoeksraad zes rapporten en tien verkorte rapporten gepubliceerd. Deze rapporten behandelden uiteenlopende onderwerpen, waaronder ongevallen in de kleine luchtvaart, risicobeheersing bij spoorvervoer van gevaarlijke stoffen, het hijsongeval in Alphen aan de Rijn en de botsing tussen een reizigerstrein en een hoogwerker in Dalfsen.
 
In 2016 zijn tien uitgebreide onderzoeken gestart. Deze onderzoeken richten zich naast het onderzoek naar voorvallen, bijvoorbeeld een steigerongeval op een bouwlocatie in Den Haag, ook op bredere veiligheidsthema’s zoals de veiligheid van het vliegverkeer op Schiphol, kerncentrales en hennepkwekerijen.

Onderzoeken waaraan in het verslagjaar werd gewerkt maar die per ultimo nog niet waren afgerond betreffen onder meer de mastbreuk van een zeilschip in de haven van Harlingen (drie opvarenden kwam om het leven), het steigerongeval in Den Haag (voorbijganger werd dodelijk getroffen), onderzoek naar kerncentrales (mede in de context van samenwerking ten aanzien van de risico-objecten in België en Duitsland), onderzoek naar fysieke risico's hennepkwekerijen (10% van gebouwbranden in ons land staan in verband met deze illegale kweek), de mortieroefening in Mali (twee militairen kwamen om het leven en een raakte ernstig gewond), onderzoek emissies Shell Moerdijk, veiligheid Brzo-bedrijven, onderzoek veiligheid vliegverkeer vliegveld Schiphol.

Het jaarverslag kunt u downloaden via deze link.

Foto uit het jaarverslag (bron Onderzoeksraad voor Veiligheid) die betrekking heeft op een onderzoek van een ongeval waarbij op 6 maart 2015 een personentrein achterop een stilstaande goederentrein reed, die gevuld was met vijftig ton brandbaar gas. Er raakten geen mensen gewond en de lekkage bleef beperkt. De Raad heeft onderzocht welke veiligheidslessen uit het ongeval geleerd kunnen worden.
Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid
Geplaatst op 30-06-2017


Share on: