Unieke ingreep van DNB: gedwongen verkoop van Conservatrix

Toezichthouder DNB heeft via een uitspraak vandaag van de rechtbank Amsterdam toestemming gekregen tot de overdracht van aandelen van de levensverzekeraar Conservatrix te Baarn aan een nieuwe eigenaar. Het is voor het eerst dat DNB gebruikmaakt van het instrument van een gedwongen overdracht.

De nieuwe eigenaar is Trier Holding BV, een Nederlands bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de Amerikaanse investeerder Eli Global. De huidige directie, René Collé en Christian van Koten, heeft de functie neergelegd. De nieuwe directie bestaat uit Erwin van der Wal als algemeen directeur (komt van Allianz, waarvoor hij verantwoordelijk was voor het captive intermediair) en Dick Stoop als financieel directeur (Stoop is actuaris).

De nieuwe raad van commissarissen zal bestaan uit drie leden, waarvan twee de Nederlandse nationaliteit hebben. De voorzitter is Reinier Hinse, voormalig directeur van Aon Consulting Benelux en voormalig lid van de raad van bestuur Ohra en van ziektekostenverzekeraar Nuts Ohra. Daarnaast in de RvC Frank Kusse, voormalig directielid van Robeco en ABN Amro Asset Management. Namens de nieuwe eigenaar is George Luecke, met de Amerikaanse nationaliteit, het derde lid van de RvC. George Luecke is vicevoorzitter en co-CEO van Global Bankers Insurance Group LLC, dat het verzekerings- en herverzekeringsonderdeel van Eli Global vertegenwoordigt.  

Conservatrix Levensverzekeringen is sinds 1872 een volledig autonome en onafhankelijke verzekeringsmaatschappij in de Nederlandse markt. De verzekeraar bevindt zich in een periode waarin gezien de situatie geen nieuwe productie plaatsvindt. Op langere termijn is het mogelijk de productie te hervatten. "Op de lange termijn worden mogelijkheden onderzocht om nieuwe producten te introduceren en weer een aantrekkelijke partij te worden op de Nederlandse verzekeringsmarkt", aldus Conservatrix. 

Conservatrix is sinds 1920 gevestigd in Villa Canton (foto), aan de Javalaan in Baarn. Wijlen de actuaris
dr. C.P. Henny, die directeur was van het bedrijf, hield er niet alleen kantoor met de verzekeraar maar woonde er ook met zijn gezin. In 1960 nam het leven van de familie een dramatische wending en was de familie betrokken bij wat bekend zou gaan staan als de 'Baarnse moordzaak'. Boudewijn Henny en zijn broer Ewout zouden daarvoor een gevangenisstraf uitzitten. Uiteindelijk werden zij aandeelhouders van het bedrijf. Ook de uitvaartverzekeraar Nuvema is als bedrijfsonderdeel gevestigd in Villa Canton. 

 
Bronnen: DNB, Conservatrix, bron foto: China Crisis, Wikipedia
Geplaatst op 15-05-2017


Share on: