Stichting Salvage viert jubileum in stijl

Gisteren heeft de Stichting Salvage het dertigjarig jubileum met genodigden in het Oefencentrum van de brandweer in Crailo (Bussum) in stijl gevierd. Met interessante plenaire sessies en workshops. Op de foto een instructeur die in een workshop laat zien hoe een brand te blussen en waaraan gedacht moet worden. De gasten mochten daarbij voor even spuitgasten zijn.

De instructeur liet de gasten bijvoorbeeld aan den lijve ondervinden wat het verschil is als je een brand benadert met een geconcentreerde straal of met een 'sproeiende' straal. In het laatste geval kun je dichter bij de brandhaard komen. De tactiek van de brandweer is tegenwoordig een andere dan vroeger. "Toen was het met zoveel mogelijk water de brand uitkrijgen en met een rubberboot weer naar buiten.. tegenwoordig willen we de brand zo snel mogelijk uitkrijgen en gebruiken we daartoe zo min mogelijk water; dat kan namelijk ook ... en dat is voor verzekeraars uiteraard beter, want minder waterschade".

Rook is niet alleen zeer gevaarlijk om in te ademen door de temperatuur en door het toxische ervan, maar rook is tevens uiterst brandbaar, zo waarschuwde de instructeur. De brandweer gaat veelal op de knieën een brand te lijf, want je blijft dan beter onder de rook. En je eigen keukenbrand blussen? "Als je dat van buitenaf kunt doen, okay, maar ga naar buiten, ga niet zelf binnen staan blussen met de tuinslang..want een paar keer rook inademen en u ligt naast uw tuinslang in uw eigen keuken.. bij brand geldt: sluit alles zo goed mogelijk af in de ruimte waar brand is, ga naar buiten en wacht op ons". 

De andere workshop gingen over Water, storm en verzekering, door Sanne Rutten van Dirkzwager Advocaten, forensics en brand, door Ab te Water Mulder van Delta Lloyd, CoPI, GAGS en CACO, door Anita Hagen en Jeroen Maassen van den Brink, Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, de psyche van de pyromaan, door assistent-professor Lydia Dalhuisen (Universiteit Uitrecht), waarde van beredding, door Ton Mol, salvage-coördinator en schade-expert CED, zelfredzaamheid, wat is dat? door professor Peter van der Velden (Universiteit Tilburg), aanpak van asbestincidenten, door Marco van de Berg, DCMR en gedupeerden vertellen door Peter Engel, gedupeerde, en Paul Hoogers, salvage-coördinator/schade-expert DEKRA. 

Zie ook onze Facebook-pagina
 
Jan Schrijver
Geplaatst op 12-05-2017


Share on: