Negen brandslachtoffers zomerse mei-dagen

Het zomerse weer van afgelopen dagen eindigde voor negen personen in het brandwondencentrum. Het gebruik van brandbare vloeistoffen zoals benzine, spiritus en bio-ethanol bij het aansteken van een barbecue, vuurkorf of tuinafval veroorzaakte bij deze mensen ernstige brandwonden. Dit soort ongevallen is het afgelopen jaar met 8,6% toegenomen, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat er afgelopen jaar 88 mensen met zeer ernstige brandwonden werden opgenomen in het Brandwondencentrum in Groningen, Beverwijk of Rotterdam na een ongeval met brandbare vloeistoffen. Ter vergelijking, in 2015 waren dit er 81. Een stijging van 8,6%. Opvallend was de verdubbeling van slachtoffers door benzine en spiritus; bij benzine van 13 naar 27 en bij spiritus van 6 naar 13. "Wat de oorzaak is van deze plotselinge toename is niet bekend. Wel zien we ieder jaar een piek in het aantal ongevallen tijdens de zomermaanden", aldus de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Jacob Blik (afdelingshoofd Brandwondencentrum Groningen) : ‘’Zodra het mooi weer wordt gaan de mensen naar buiten, gezellig barbecueën en de tuin zomerklaar maken. Ongevallen met spiritus, bio-ethanol en benzine liggen dan op de loer. Men gebruikt benzine om tuinafval te verbranden, spiritus om de barbecue aan te steken en vult de sfeerhaard bij met bio-ethanol. Ook zien we kindjes binnenkomen die hun handjes aan de barbecue hebben verbrand.’’

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting weten mensen weinig over de gevaren van het gebruik van brandbare vloeistoffen. Brandbare vloeistoffen zijn nooit 100% veilig te gebruiken. Bij alle brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine komt bij het openen altijd een gaswolk vrij die in de lucht blijft hangen (verdamping). Deze gaswolk is zeer groot. Eén vonk in de gaswolk kan dan genoeg zijn voor een meterslange steekvlam. Niet alleen de persoon die de brandbare vloeistof in de barbecue of de vuurkorf spuit loopt gevaar; vaak zijn het juist de omstanders die vlam vatten.

De drie Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam en de Nederlandse Brandwonden Stichting raden mensen aan geen brandbare vloeistoffen te gebruiken voor het aanmaken van een sfeerhaard- of licht, de barbecue of vuurkorf en die al helemaal niet op op een vuurbron te spuiten. De enige manier om een barbecue 100% veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes. Houd kinderen op minimaal twee meter afstand van een barbecue of open vuur. Bijvullen van sfeerhaard of sfeerlicht: wacht minstens een uur met het bijvullen van het reservoir nadat de vlam is gedoofd. 

Er is een online kennistest beschikbaar met acht vragen over wat gedaan moet worden als iemand in brand staat: www.brandwondenstichting.nl/bbq 
Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting
Geplaatst op 31-05-2017


Share on: