Avocado snelste import groeier

Nederland importeerde in 2016 voor een recordbedrag van 433 miljoen euro aan avocado’s. Daarmee is Nederland na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Dat meldt het CBS.

In acht jaar tijd is de invoerwaarde van avocado’s ruim verviervoudigd. Bij geen enkele belangrijke fruitsoort was de groei zo groot. De avocado staat nu na de druif op de tweede plek. Ook de invoer van bananen is sterk gegroeid, waardoor de banaan op plek drie eindigde, gevolgd door sinaasappels en meloenen. De invoer van appels is in acht jaar tijd juist fors gedaald.

Een groot deel van de avocado’s (79%) is echter niet voor de Nederlandse markt bestemd, maar voor andere landen. Deze doorvoer is voor het overgrote deel naar Europese landen. De in Duitsland ingevoerde avocado’s komen voor een groot deel uit Nederland. Ook voert Nederland veel avocado’s door naar Noorwegen, Zweden en Denemarken.

21% consumeren we zelf. Voor Nederlandse consumptie was in 2016 ongeveer 39 miljoen kilogram avocado’s beschikbaar. In 2008 was dat nog 10 miljoen kilogram. De invoer voor de Nederlandse markt ligt op het hoogste niveau ooit.

Mexico is wereldwijd met afstand de grootste producent van avocado’s, maar Nederland haalt meer uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. De helft van de Nederlandse invoer komt uit Peru en Chili. Mexico bedient met name buurland VS, na Mexico zelf de grootste consument van avocado’s.

De Amerikanen importeerden in 2016 in waarde ruim drie keer zo veel avocado’s als Nederland. Na Nederland volgen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland.

Aan druiven werd  voor 675 miljoen euro ingevoerd, aan bananen 388 miljoen euro. De sinaasappel-import beloopt 323 miljoen. Voorts meloenen 224 miljoen euro, mango's 221 miljoen euro, appels 206 miljoen euro, mandarijnen 167 miljoen euro, citroenen 160 miljoen euro en ananassen 155 miljoen euro.
Bron: CBS
Geplaatst op 17-05-2017


Share on: