Aansprakelijkheidsacceptanten worden datawetenschappers

​Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) gaat een samenwerking aan met het in Los Angeles gevestigde insuretech-bedrijf Praedicat om via big data de volgende generatie aansprakelijkheidsrisico's te identificeren.

Doel van de samenwerking is om nieuwe methodes te ontdekken om toekomstige catastrofe aansprakelijkheidsrisico’s beter te voorspellen en inzicht te krijgen in nieuwe bedrijfsrisico’s en kansen.  Praedicat’s data analyses en voorspellende modellen zijn complementair aan de portfolio-analyses en risicobeoordelingen van AGCS, aldus de verzekeraar. Er zal een gezamenlijke reeks publicaties over nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s gepubliceerd worden. Nanotechnologie is het eerste thema in de reeks (afbeelding van enkele voorbeelden van nanomaterialen gebaseerd op koolstofatomen). 
 
Het model van Praedicat maakt gebruik van de zelflerende applicaties, de zogeheten “machine learning technology”. Deze technologie scant grote hoeveelheden data uit een groep onderzochte wetenschappelijke publicaties en schetst de waarschijnlijkheid dat producten of stoffen tijdens hun levenscyclus aansprakelijkheidsrisico's zullen opleveren. Door traditionele op ervaring gebaseerde acceptatie en portefeuillemanagement van aansprakelijkheidsrisico’s aan te vullen met voorspellende modellen streven AGCS en Praedicat naar het beste van beide benaderingen te combineren in deze nieuwe risicobeoordelingsmethode. Met behulp van toekomstgerichte datamodellen en in aanvulling op historische analyses van schadedata en risicoanalyses, zal de acceptatie van AGCS wereldwijd beter in staat zijn om toekomstige aansprakelijkheidsrisico's voor industrieën of bedrijven te identificeren en te beoordelen. Asbest, dat tot 2011 wereldwijd $ 71 miljard verzekerde schade (Swiss Re, Sigma No 02/2012) heeft veroorzaakt, is zo’n voorbeeld van een door de mens veroorzaakte aansprakelijkheidsramp. 

"Voorspellende modellen zullen de acceptatie van risico’s door verzekeraars doen veranderen. Door deze samenwerking hopen we de kern van de acceptatierol te veranderen, de acceptanten te bevrijden van de dagelijkse administratieve bekommeringen en hen in staat te stellen datawetenschappers te zijn”, zei Hartmut Mai, Chief Underwriting Officer en Board Member, AGCS.

Een grote mate van aansprakelijkheid vloeit voort uit de nieuwe risico's. In welke mate wordt dit vandaag de dag effectief gemeten? Praedicat suggereert dat het zo'n kwart tot de helft van de verzekeringsrisico’s van een bedrijf zou kunnen zijn. Door het samenbrengen van wetenschappelijke kennis en risicomanagement werken beide bedrijven nauw samen om nieuwe risico’s voor te zijn. Deze risico’s kunnen van invloed zijn op bepaalde industriesegmenten, zoals nanotechnologie in de voedings- en drankenindustrie. Beiden bedrijven hebben net een stuk gepubliceerd over risico’s in nanotechnologie, “Emerging risk: Nanotechnology in food”. Dit is het eerste deel in een serie van rapporten over nieuwe aansprakelijkheidsrisico's, welk deel vandaag tijdens een marktevenement in Londen werd gepresenteerd.
 
Bronnen: AGCS; afbeelding: Created by Michael Ströck (mstroeck) (Created by Michael Ströck (mstroeck)) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creat
Geplaatst op 11-05-2017


Share on: