Meer dan 70 miljoen luchtvaartpassagiers

Uit de Kwartaalmonitor Luchtvaart van het CBS over het vierde kwartaal van 2016 blijkt dat de luchthavens in ons land voor het eerst de grens van zeventig miljoen passagiers hebben doorbroken. Toe te dichten aan de onrusten in Turkije, nam het aantal passagiers vanuit of naar dat land met 17,5% af.

Het aantal passagiers van en naar de Nederlandse luchthavens (Schiphol, Eindhoven, Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde) steeg van 64,6 miljoen in 2015 naar 70,3 miljoen in 2016. Als iemand overstapt op een ander vliegtuig, dus bijvoorbeeld Schiphol gebruikt als hub-luchthaven, wordt die persoon als twee passagiers geteld. "Dit is omdat wij niet vanuit de personen kijken maar vanuit de vliegtuigen (met de bijbehorende passagiers) die landen en vertrekken (dit zijn dan transfer-passagiers).
Transito-passagiers, passagiers die een tussenstop maken om vervolgens met hetzelfde vliegtuig door te vliegen (meestal blijven deze mensen in het vliegtuig zitten) nemen wij niet mee in onze statistiek. We tellen dus alleen de mensen die echt op de luchthavens uitstappen en op de luchthavens in het vliegtuig stappen", zo luidt een toelichting van het CBS op de cijfers. 

De ruim 70 miljoen passagiers over de kwartalen verdeeld: eerste kwartaal 14,2 miljoen, tweede kwartaal 18,4 miljoen, derde kwartaal 20,8 miljoen en vierde kwartaal 16,8 miljoen.

Amsterdam Schiphol verwerkte in 2016 63,5 miljoen passagiers, een recordaantal. In Eindhoven, de tweede luchthaven van Nederland, was net als in de voorgaande twee jaren, de toename van het passagiersvervoer het sterkst, met 9,3% tot 4,8 miljoen. Deze groei is bereikt ondanks de tijdelijke sluiting van het vliegveld van 30 mei tot 15 juni in verband met werkzaamheden aan de start- en landingsbaan. Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde verwerkten de overige 3 procent van de vervoerde passagiers. 

Met 15% van alle passagiers is het VK het populairste directe land van herkomst en bestemming. Spanje staat op nummer twee met 7,5 miljoen reizigers en de Verenigde Staten op nummer drie met 5 miljoen passagiers. Vanuit Nederland vlogen de meeste reizigers tussen Amsterdam Schiphol en Londen Heathrow en tussen Amsterdam Schiphol en Barcelona. Het hoeft echter niet te betekenen dat deze landen en luchthavens ook de oorspronkelijke herkomst of uiteindelijke bestemming zijn van de reizigers. Zo worden Londen Heathrow in het Verenigd Koninkrijk en Amsterdam Schiphol vaker gebruikt als hub. Reizigers vliegen naar deze luchthavens om vervolgens over te stappen op een vlucht naar een verdere bestemming. 

Van de tien populairste bestemmingen lieten Spanje en Portugal in 2016 de sterkste groeicijfers zien. Het aantal passagiers dat van en naar deze landen vloog, is met respectievelijk 19,8 procent en 16,9 procent toegenomen ten opzichte van 2015. 
Bron: CBS
Geplaatst op 22-03-2017


Share on: