HEMA Verzekeringen gebruikt beelden dashcams

HEMA Verzekeringen geeft tijdelijk een gratis iON-dashcam (plus 16GB geheugenkaart) weg aan degenen die een nieuwe 'wa-volledig casco' autoverzekering voor een jaar afsluiten. Het verzekeringsonderdeel van de retailer heeft aangekondigd dat voortaan dashcam-beelden gebruikt gaan worden bij de bewijsvoering inzake de schuldvraag bij autoschade.

"De dashcam wint snel aan populariteit. Een kwart van de Nederlanders is inmiddels in het bezit van dit instrument en het is zelfs een discussiepunt of het gebruik ervan verplicht moet worden", aldus HEMA Verzekeringen. Frieda de Lange van HEMA Verzekeringen: “Door het gebruik van dashcam-beelden als ondersteunend bewijsmateriaal, kunnen we vaak eenvoudiger de aansprakelijkheid bepalen en autoschade dus sneller afhandelen. Mogelijk kan een dashcam zelfs autoschade voorkomen en voor meer veiligheid op de weg zorgen. Bestuurders met een dashcam zijn zich vaak bewuster van hun rijgedrag, wat ongewenste gedragingen en gevaarlijke situaties op de weg kan voorkomen.” Risicodrager van de HEMA Verzekeringen is Achmea-onderdeel InShared. 

Aantal dashcams & 'the movie'
De schattingen van het aantal dashcams lopen overigens sterk uiteen. Het Verbond van Verzekeraars schreef vorige maand op zijn website: "Circa 250.000 Nederlandse automobilisten hebben een cameraatje in de auto. Al die dashcams registeren rijgedrag, (bijna)ongelukken en soms – als bijvangst – bizarre situaties. De rubriek Dashcam, wekelijks op de site van De Telegraaf te zien, heeft er een compilatie van gemaakt, ‘Dashcam the movie’." Na de première van deze film ging een panel met onder anderen Verbondsdirecteur Richard Weurding in debat over verkeersveiligheid. En of de dashcam daar een positieve bijdrage aan kan leveren, bijvoorbeeld door het apparaat te verplichten.

Verschillende geluiden over effectiviteit
In de Tweede Kamer is inmiddels een ruime meerderheid van VVD, PvdA en CDA er voorstander van om in elk geval het wagenpark van Rijkswaterstaat, de weginspecteurs, uit te rusten met dashcams. Politie en justitie kunnen de beelden dan gebruiken om 'verkeershufters' aan te pakken en overtreders te bestraffen. In het debat gaf landelijk verkeersofficier van justitie Achilles Damen aan dat beelden vaker worden gebruikt in strafverkeerszaken en zeker van nut kunnen zijn. "Extra bewijs helpt om een incident in een juist kader te plaatsen, zeker als er onenigheid over de toedracht is.” Maar er is een keerzijde: ook beelden kan je manipuleren en de dashcam legt wel vast wát er gebeurt, maar lang niet altijd wat zich daaraan voorafgaand afspeelde. Er gaan stemmen op om alle auto’s met cameraatjes uit te rusten, maar voor een verplichting voelen politie, justitie, verkeersveiligheidswetenschappers en verzekeraars niet zoveel. “Dan zou je eerst een gedegen onderzoek moeten doen naar de effectiviteit. Een dashcam kan ook afleiden of gevaarlijk rijgedrag uitlokken, bijvoorbeeld dat je in de achtervolging gaat om iets vast te leggen op camera”, aldus Weurding.

 
Bronnen: HEMA Verzekeringen; Verbond van Verzekeraars; De Telegraaf
Geplaatst op 08-03-2017


Share on: