NN neemt proef met door autolener te sluiten verzekering

Nationale-Nederlanden is met een groep van ongeveer 150 gebruikers een pilot gestart voor een tijdelijke autoverzekering. Deze wordt aangeboden via een app (’Gappie’). Het product richt zich op mensen die een auto lenen van een familielid, vriend of kennis. De autolener sluit de verzekering af. Het product is gebaseerd op voorwaarden van NN-volmachtnemer Intrasurance.

Bij het lenen van een auto is er doorgaans een probleem als de autolener ‘schade rijdt’. Hoe verreken je dan als autolener de financiële gevolgen van de schade met de uitlener. Als deze bijvoorbeeld wa+casco verzekerd is, zal er sprake kunnen zijn van eigen risico en van mogelijk meerdere jaren doorwerkend bonus verval. Bij een wa of wa-beperkt casco dekking kunnen de gevolgen nog aanzienlijker zijn.

Met Gappie kan de autolener zelf een verzekering sluiten via zijn mobiele telefoon en deze ‘aan zetten’ zodra het lenen ingaat. Hij of zij dient voor het sluiten van de verzekering een foto van het kenteken te maken (het dient om een auto met een Nederlands kenteken te gaan) en enkele schermen met vragen te beantwoorden. Voor het sluiten van de verzekering door de autolener, maakt het niet uit bij welke maatschappij de auto-uitlener de auto heeft verzekerd. Het eerste uur bedraagt de premie 5 euro, daarna elk uur extra 1 euro, met een maximum per 24 uur van 15 euro (genoemde bedragen zijn inclusief de assurantiebelasting). Zodra de auto is teruggebracht bij de eigenaar dient de autolener via de app de verzekering uit te zetten. Het eigen risico casco bedraagt 500 euro.

Bij schade neemt NN de schadebehandeling over, waarbij dat gebeurt, zo belooft de verzekeraar, “zonder de verzekering en no-claim van de eigenaar aan te spreken”. De eigenaar krijgt zo nodig vervangend vervoer van NN. De komende drie maanden wordt de testversie van de app (beta-versie) met een beperkte groep gebruikers getest. Dit zijn ongeveer 150 mensen, met name medewerkers van NN en andere mensen die in de projectgroep betrokken zijn, uitgebreid met hun familieleden en kennissen. Nationale-Nederlanden zegt dat als de proef aanslaat, later dit jaar Gappie op de markt te zullen brengen.

Vragen en antwoorden
We stelden NN enkele vragen. U leest ze hieronder met de antwoorden.

Wordt gekeken naar het schadeverleden van de ‘lener’?
“We gebruiken CIS informatie om de lener te checken. Dit is het Centrale Informatiesysteem Schade. Daar zijn de meeste verzekeraars op aangesloten en wordt ook gebruikt als iemand een nieuwe verzekering aanvraagt. Het is gebruikelijk om daar een check in te doen.”

Wordt gekeken naar hoe lang ‘lener’ zijn rijbewijs heeft?
“Nee in de pilot niet.”

Wordt gekeken naar de leeftijd van de ‘lener’?
“Minimum leeftijd van 21 jaar.”

Hoe reken je Gappie af? Ideal?
“Nu in de pilot nog met een machtiging voor automatische incasso die je in de app afgeeft. We willen in de toekomst naar iDeal, is technisch nu nog niet mogelijk.”
 
Wordt iedereen geaccepteerd?
“Nee, dat heeft te maken met het verleden. Als je een strafrechtelijk verleden hebt, kom je niet in aanmerking voor de verzekering. Dit wordt bij elke verzekering gecheckt.”

Zijn er grenzen aan de cataloguswaarde van de auto?
"Er zit een check op de cataloguswaarde in. Wordt bij aanmelding nummerbord auto automatisch gedaan. Je kunt met Gappie auto’s tot € 75.000,- verzekeren. Om te bepalen hoeveel de auto waard is, kijken wij naar de cataloguswaarde zoals bekend bij de RDW. Verder mag de auto niet ouder dan 40 jaar zijn."
 
Hoe hoog is het eigen risico?
“Er geldt alleen een eigen risico van 500 euro op de geleende auto. Als er schade is aan een ander voortuig (en niet aan de geleende auto) dan is er geen eigen risico. Dat geldt namelijk alleen voor de kosten voor het repareren van de geleende auto. Het maakt overigens niet uit of de geleende auto WA of ook Casco verzekerd is. Gappie is een volledige wa+casco verzekering, dus ook bij schade door eigen schuld, wordt de geleende WA-verzekerde auto gerepareerd. Alle schade, ook letselschade (zoals bij wet verplicht onder de WA dekking) is verzekerd. Er wordt bij Gappie nooit een beroep gedaan op de eerstverzekeraar of de bonusmalus."
 
Op welke polisvoorwaarden valt Gappie terug?
Gappie gebruikt de voorwaarden van Intrasurance (een volmacht partij). Het product draagt niet de naam Nationale-Nederlanden.

Wat hebben jullie ingebouwd in Gappie om mogelijke fraude te voorkomen?
“Mensen moeten een foto nemen van de auto die ze lenen. Dat werpt een drempel op. Bovendien gelden hier de gebruikelijke checks op fraude zoals bij elke claim het geval is.”

Hoe lang aaneensluitend kun je de verzekering als autolener sluiten? Kun je er bijvoorbeeld mee met vakantie? Is er dekking in het buitenland?
"Je kan zolang verzekeren als je wil. Je moet Gappie alleen wel elke dag opnieuw aanzetten. Gappie stopt namelijk automatisch na 24 uur met een maximum tarief van EUR 15 per dag. Gappie is dan ook voor vakantie een goedkopere oplossing dan andere autodeel opties (Snapcar / greenwheels). Het oorspronkelijke idee van Gappie is ontstaan vanuit het korte lenen (ikea, trekhaak etc), niet vanuit het lange lenen. Maar kan dus wel. In de pilot zijn buitenlandritten niet inbegrepen. Aan het einde van de pilot gaan we kijken hoe we verder gaan met Gappie. Buitenland zou dan toegevoegd kunnen worden als we zien dat daar markt voor is."

In Gappie zit een verwijzing naar 'app', maar 'gappen' heeft ook de betekenis van stelen. Wat is de gedachte achter de naamkeuze?
"Gappie komt van het Amsterdamse woord Gappie wat ‘vriend’ betekent, en Gappie is bedoeld voor lenen aan familie en vrienden, vandaar."


 
Jan Schrijver
Geplaatst op 15-02-2017


Share on: