Cyber-premie groeit in 10 jaar met ruim 700%

Onderzoeksbureau AIR Worldwide (onderdeel van Verisk) voorspelt dat binnen tien jaar het premie-inkomen uit cyber-verzekeringen met 733% zal zijn toegenomen. In 2025 zal het wereldwijde premievolume uit cyber-verzekeringen op 20 miljard USA dollar kunnen liggen.

Het cyber-risico is dynamisch en groeiend. Het aantal incidenten groeide van 1292 in 2011 naar 4223 in 2015, het aantal beschadigde records steeg in die periode van 413 miljoen naar 776 miljoen. Van de grotere bedrijven heeft inmiddels ongeveer een kwart een cyberdekking gesloten en de vraag ernaar neemt toe.

AIR adviseert verzekeraars gegevens over het cyber-risico te verzamelen en in een standaardformat vast te leggen, zodat deze gebruikt kunnen worden door de gehele branche heen. Andere aanbevelingen aan verzekeraars zijn: identificeer en monitor potentiële mogelijkheden van risico-accumulatie in de portefeuille; definieer capaciteit voor cyberrisico's; voer simulatie-analyses uit voor extreme maar plausibele gebeurtenissen; bepaal welke bedrijven (en hun leveranciers) het meest kwetsbaar zijn voor cyber-incidenten; voer een stresstest uit voor acceptatierichtlijnen.
Bronnen: AIR Worldwide; Bitsight; Advisen; Allianz; Betterley Risk Consultants
Geplaatst op 08-02-2017