Bestuurder bij intermediair gemiddeld 51 jaar

De gemiddelde leeftijd van een bestuurder van een intermediair is 51 jaar. Bij het MKB in zijn geheel ligt die gemiddelde leeftijd van de bestuurders beduidend lager, namelijk op 47 jaar. Gemiddeld per intermediair zijn er 1,7 bestuurders. Dit meldt RiFD.

Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) heeft cijfers gepubliceerd over de leeftijden van de bestuurders (natuurlijke personen) van financieel intermediairs. Daartoe zijn de gegevens van de Kamer van Koophandel gecombineerd met de gegevens uit de eigen database van RiFD.  Een bestuurder kan zijn: een eigenaar van een eenmanszaak of een vennoot in een VOF of een bestuurder (al dan niet aandeelhouder) in een B.V.  

Bij de 6.738 intermediairs die er zijn, worden in het totaal 11.455 bestuurders geteld, ofwel gemiddeld per intermediair 1,7. Bij 63% van de intermediairs is er sprake van één bestuurder. 24% van de bedrijven beschikt over twee bestuurders. Bij 5% van de kantoren zijn er drie bestuurders en bij 2% zijn er vier bestuurders. Vijf of meer bestuurders worden er geteld bij 6% van de intermediairsbedrijven.

99% van de bestuurders is ouder dan 30 jaar (bij het MKB als geheel is dit 91%). 35% van de bestuurders is ouder dan 55 jaar (MKB 28%), 18% ouder dan 60 jaar (MKB 16%) en 8% ouder dan 65 (MKB 7%). Bij kleinere bedrijven is de vergrijzing onder de bestuurders nadrukkelijker dan bij grotere bedrijven. Bij bedrijven met vijf of minder FTE ligt de leeftijd van de jongste bestuurder in 29% van de gevallen boven de 55 jaar. Bij bedrijven met meer dan vijf FTE is dit percentage 19,4%.

Oudere bestuurders worden vooral aangetroffen bij kleinere intermediairsbedrijven met minder dan 5 FTE en met slechts 1 bestuurder. Het zijn in totaal 3.950 kantoren waarvoor dit geldt. Bij deze kantoren is 17% van de bestuurders ouder dan 60 jaar. Bij deze groep speelt de opvolgingsproblematiek, zo luidt een conclusie van RiFD.

 
Bron: Ratinginstituut Financieel Dienstverleners
Geplaatst op 16-02-2017


Share on: