Vuurwerk: 473 slachtoffers, waarvan een dode

Op oud en nieuw zijn 473 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Tijdens beide dagen in 2015/2016 waren dat er 480. Deze cijfers komen uit een gezamenlijk onderzoek van de NOS en kenniscentrum VeiligheidNL, die uit hun onderzoek opmaken dat "de daling van het aantal vuurwerkslachtoffers bijna tot stilstand is gekomen".

De genoemde cijfers betreffen de tellingen van negentig ziekenhuizen met een continu bezette spoedeisende hulpafdeling. 12% van deze geregistreerde 473 slachtoffers werd aansluitend opgenomen in het ziekenhuis (voorgaande jaarwisseling 15%). 18% van de slachtoffers werd doorverwezen naar oogarts en of oogziekenhuis. 70% van de vuurwerkslachtoffers kwam op de SEH binnen in de eerste zes uur van de nieuwjaarsnacht. Voorgaande jaarwisseling lag dat percentage op 43%. Vuurwerk mag pas na 18.00 uur op 31-12 worden afgestoken. In 2013/2014 werden desondanks 23% van de vuurwerkslachtoffers al binnengebracht voor 18.00 uur op oudjaarsdag, voorgaande jaarwisseling was dat nog 6% en in de nu net voorbije jaarwisseling 3%.

Wie?
76% van de slachtoffers is man. 36% van de slachtoffers is jonger dan 20 jaar. 61% van de slachtoffers heeft het vuurwerk niet zelf afgestoken, maar was omstander (voorgaande 48%).

Wat voor soort vuurwerk?
In de gevallen dat bekend was wat voor soort vuurwerk tot het letsel leidde, was dat in 45% van de gevallen knalvuurwerk (voorgaande 64%). De verdeling illegaal versus legaal vuurwerk is wel gelijk gebleven: 25% versus 75%.

Wat voor soort letsel?
36% van de slachtoffers kwam naar de SEH wegens oogletsel (voorgaande wisseling 23%). 25% had letsel aan hand en of vingers (38%). 27% had letsel aan hoofd (anders dan oogletsel), meestal brandwonden. 30% van de slachtoffers had anderszins een brandwond of brandwonden.

Huisartsenposten
Vuurwerkslachtoffers kunnen ook naar een huisartsenpost. Van 22 huisartsenposten (verzorgingsgebied 4,2 miljoen mensen) werden vuurwerkslachtoffers geregistreerd. Daar werden 263 vuurwerkslachtoffers geteld, waarvan 44 werden doorverwezen naar een SEH (die 44 zijn dus meegeteld in bovengenoemde 473). Deze huisartsenposten zijn niet representatief voor het hele land; zo zijn er geen posten in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag die meedoen aan de telling. De onderzoekers geven aan de komende jaren verder te werken aan het verkrijgen van een volledig beeld van de vuurwerkletsels tijdens de jaarwisseling.

Dodelijk slachtoffer
Het onderzoeksrapport meldt dat tijdens de jaarwisseling 2016/2017 geen dodelijke slachtoffers vielen door vuurwerk. Helaas is, na het verschijnen van dat onderzoek, iemand overleden. In Meppel overleed een 54-jarige man, die gewond raakte toen hij een stuk vuurwerk afstak. De politie sloot het onderzoek naar dit dodelijk ongeval reeds af, omdat geen sprake is van een misdrijf. De politie heeft het vermoeden dat hier geen sprake was van illegaal vuurwerk. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, de branchevereniging van bedrijven die werken met vuurwerk, betreurt het dat het onderzoek reeds is afgesloten.
Bronnen: kenniscentrum VeiligheidNL; NOS; AD: Gert Struijs (foto)
Geplaatst op 06-01-2017


Share on: