FRIS op de e-bike

FRIS staat voor 'Find Recover & Insure Service'. Fietsen die met deze service zijn uitgerust, hebben een gps-zender. Bij diefstal worden deze door een 'control room' opgespoord en teruggehaald.

Het betreft een initiatief van verzekeraar a.s.r., fietsfabrikant Sparta, beveiligingsbedrijf BHD Nederland, de gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten en Fieldlab SSRMainports, het innovatielaboratorium van Voorne-Putten. Fietsfabrikant Sparta brengt vanaf eind januari 10.000 e-bikes op de markt met een gps-zender. Via een app kan de eigenaar altijd zien waar de fiets zich bevindt. Dat is niet nieuw. Bijzonder is vooral dat de eigenaar diefstal of vermissing van zijn fiets via de app kan doorgeven aan een speciale 'control room', die ervoor zorgt dat de fiets wordt opgespoord en teruggehaald. FRIS werkt hiervoor samen met buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeenten.

Europeesche Verzekeringen, onderdeel van a.s.r., heeft zich bij het initiatief aangesloten, in eerste instantie als proef. “Wij geloven dat dit concept de consument helpt het probleem van diefstal echt goed op te lossen”, zegt Lex van de Geest van a.s.r. Hij verwacht dat het concept een preventieve werking heeft en het aantal schades beperkt. De verzekeraar heeft voor deze samenwerking een speciaal concept ontwikkeld, waarbij de fabrikant van de fiets de verzekering afsluit en deze als het ware bij de fiets inbegrepen zit. Ook andere verzekeraars kunnen meedoen aan de dienst, zegt Peter de Bruijn, die verantwoordelijk is voor het inrichten van de FRIS-organisatie.

De e-bike met FRIS-service komt weliswaar voort uit regionale samenwerking, maar deze fietsen zijn in het hele land beschikbaar. FRIS moet op termijn ook worden ingezet voor het opsporen van goederen uit de bouwsector en de logistieke sector.

Het samenwerkingsverband FRIS is overigens niet te verwarren met FRISS, het bureau uit Utrecht dat de verzekeringsbranche automatiseringsoplossingen biedt in de strijd tegen fraude.
Bron: Verbond van Verzekeraars: SPARTA
Geplaatst op 24-01-2017


Share on: