Aantal ongelukken door gladheid liep op tot 500

Het verkeer ins ons land had vooral zaterdag, maar ook zondag nog, last van gladheid door sneeuw en ijzel, waarbij het zicht meermalen belemmerd werd door mist. Er zijn ongeveer 500 ongevallen alleen al op de snelwegen geteld.

De gladheid trok zaterdag van west naar oost in het land. Zondag bleef het westen gespaard van gladheid, maar was het in het oosten opnieuw glad.

De VID meldde afgelopen zaterdagavond dat er op die dag in totaal 458 aanrijdingen op snelwegen geteld waren waarvoor een berger werd opgeroepen. Het werkelijke aantal zal nog hoger liggen, aldus de informatiedienst. Na het doorgeven van deze melding, werd nog gemeld dat er 's avonds in een uur tijd vijf aanrijdingen hadden plaatsgevonden rond een spekglad Emmen.

Rijkswaterstaat meldde gisteren: "Inzet sinds vrijdag: 1200 man, 2 Firestorms (spuit onder hoge druk een zoutoplossing met een temperatuur van 60 à 70 graden op de ijsplaten op het wegdek, red.), 1 Lavastorm (wagen met zware sneeuwploeg en een krachtige rolbezem, red.), 546 strooiwagens en 14,9 miljoen kilo zout. Er is ruim 2 x de wereld rond gereden." Het merendeel van de bijna 15 miljoen kg zout was op de vrijdag en zaterdag al gestrooid te weten 13,5 miljoen kg.

In België was het evenzeer glad, maar daar was sprake van enkele tientallen aanrijdingen. Oorzaak daarvan is dat door het open asfalt (zoab) dat in ons land wordt gebruikt (95% van de snelwegen heeft dat) het strooizout minder zijn werking kan doen. Het AD besteedt meer dan de halve cover vandaag aan de gladheid en kopt: 'Heel Holland Botst...en de Belgen rijden vrolijk door'.
Bronnen: VID; Rijkswaterstaat (foto); AD
Geplaatst op 09-01-2017


Share on: